Gigaberuházás indul Magyarországon

A 681 milliárd forint értékű fejlesztéssel hazánk egyértelműen az e-mobilitás éllovasává válik Európában az akkumulátorgyártás terén.

Magyar Nemzet
2021. 01. 29. 10:41
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Linde Gáz Magyarország Zrt. beruházásbejelentésén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország modern gazdaságtörténetének legnagyobb zöldmezős beruházását indítja el az SK Innovation dél-koreai energetikai-vegyipari vállalat, a világpiac egyik vezető akkumulátorgyártó cége – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a vállalat első két európai gyára Komáromban működik, a harmadikat a Fejér megyei Iváncsán építik fel 2,3 milliárd dollár, vagyis 681 milliárd forint értékben. A kormányzati támogatás mértéke egyelőre egyeztetés tárgya, azt az Európai Uniónak is jóvá kell hagynia, azt követően hozzák nyilvánosságra.

A fejlesztés az egész dunaújvárosi régió beszállítói piacára gazdaságélénkítő hatással lesz, kétezer-ötszáz új, közvetlen munkahelyet teremt majd. A beruházás első üteme hétszázezer négyzetméteren indul meg a harmadik negyedévben. Ennek kiszolgálására komoly közlekedési és energetikai infrastrukturális fejlesztéseket is tervez a kormány a miniszter bejelentése szerint. Szijjártó Péter hangsúlyozta:

A gyár éves gyártókapacitása 30 GWh, amit a Tesla nevadai, 35 GWh-ás kapacitásával összevetve látható, hogy Magyarország az e-mobilitás iparágának éllovasává válik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.