Magyar cég építi ki a negyedik legnépesebb ország útdíjhálózatát

Ez a valaha volt egyik legnagyobb mértékű magyar technológiai export – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: facebook.com/szijjarto.peter2021. 01. 30. 9:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mára is jut egy nagy magyar külgazdasági siker, ezúttal Indonéziából jelentjük: magyar vállalat nyerte a föld negyedik legnépesebb országának egészére kiterjedő elektronikus útdíjhálózat kiépítését” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter jelezte:

„ez a valaha volt egyik legnagyobb mértékű magyar technológiai export, aminek keretében a győztes magyar cég több mint 300 millió dolláros beruházást valósít meg. Ezzel nem csak kiépíti, de országszerte üzemeltetni is fogja az elektronikus útdíjrendszert Indonéziában”.

A miniszter szerint ez újabb egyértelmű bizonyíték arra, hogy a magyar technológia világszinten versenyképes hiszen európai és ázsiai versenytársak sorának legyőzésével vezetett az út a sikerhez Jakartában.

„Büszkék vagyunk a Roatex Zrt. sikerére és örülünk, hogy végig segíthettük az útjukat. Ahogy eddig is, úgy a jövőben is szövetségesünk lesz minden olyan magyar vállalat, amely kész befektetni a külpiaci sikerek érdekében” – írta Szijjártó Péter.

– A magyar tudás nemzetközileg elismert. A versenyképes hazai technológiáknak és innovációnak újabb bizonyítéka az e-útdíjfizetési rendszerhez kapcsolódó indonéziai siker. A fejlesztéssel háromszázmillió dollár értékű beruházás valósul meg – mondta Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A magyar konzorcium több éves szakmai együttműködés eredményeként nyerte meg az indonéz autópályákon – összesen mintegy hatezer kilométer hosszúságú úthálózaton – kivitelezésre váró GNSS-alapú (műholdas helymeghatározáson alapuló), készpénz- és érintésmentes elektronikus útdíjfizetési rendszer kialakítását és tíz évre szóló üzemeltetését. A világ negyedik legnépesebb, a G20-ak közé tartozó országában megvalósuló projekt első szakasza a rendszer kiépítését takarja, és várhatóan másfél év alatt valósul meg – olvasható a tárca nélküli miniszter közleményében.

– Ez a magyar–indonéz üzleti kapcsolatok új zászlóshajója. Hasonlóan innovatív e-útdíj rendszert kell kiépítenünk és üzemeltetnünk, mint a hazai, és amely jelenleg a világ egyik legmodernebb útdíj-technológiája – jegyezte meg Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója.

Az indonéz kormány nemzetközi tenderére végül két ország adta be a pályázatát. A magyar mellett orosz pályázó volt versenyben. Január 27-én az indonéz Közmű- és Lakásügyi Minisztérium Útdíjszabályozó Ügynöksége hivatalosan bejelentette a jogerős magyar győzelmet.

– Kollégáink több éves munkájának eredménye ez a siker. A jelenlegi tervek szerint a NÚSZ Zrt. mint projektmenedzser vagy erőforrás-biztosítói feladatokat ellátó szervezet vesz részt a beruházás megvalósításában, ezáltal is biztosítva a folyamatos szakmai felügyeletet – mondta Kruchina Vince, a társaság hazai és nemzetközi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A fejlesztés hozzájárul azon digitális exportfejlesztési kormányzati stratégiai cél eléréséhez, hogy a hazai IT-szektor jelentősebb részben segítse az ország magas hozzáadott értékű digitális termékeinek intenzív exportnövekedését és a nemzetgazdaság bővülését – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.