Nehéz az évkezdet az agráriumban a járvány második hulláma miatt

A korlátozások továbbra is piaci nehézséget okoznak az állattartóknak, a gabonatermesztők viszont jól járnak.

Nagy Kristóf
2021. 01. 25. 15:29
null
Az állattartóknak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növénytermesztők voltak a tavalyi év nyertesei, mivel a gabonaárak ötéves csúcsokon járnak, hasonlóan a fehérje- és olajos növényekhez. A magas gabonaárak ugyanakkor a takarmányárak emelkedéséhez vezettek, ami tovább nehezíti az állattartók helyzetét. Ők most kettős árnyomásra számítanak: az elszálló takarmányárak, valamint a járvány miatti lezárások és az állatbetegségek miatti túlkínálatos piacon kénytelenek helytállni – összegezte az agrárium szereplőinek helyzetét a Takarékbank.

A szőlő-bor termékpályán a harmadik negyedévhez képest stagnálás látható, ami szintén szorosan összefügg a koronavírus második hulláma miatti újbóli lezárásokkal.

Tavaly példaértékű volt a magyar élelmiszergazdaság helytállása, azonban az állati fehérjét előállító termékpályák szereplői újabb nehéz évre számíthatnak 2021-ben.

A Takarékbank agrárelemzőnek idei, kibocsátási várakozásai szerint az élelmiszer-gazdaság három–hat százalékos bővülése várható. A pénzintézet előrejelzésében azzal számol, hogy 2021 júliusától a belföldi turizmus már részlegesen újraindulhat, továbbá

az élelmiszerárak inflációja – elsősorban a magas bázis miatt – az első félévben lassul, némi áremelkedésre az év második felében lehet számítani. Az élelmiszer-kiskereskedelem a várakozások szerint legalább a múlt év szintjén teljesíthet.

Az elemzők szerint bátran kijelenthető, hogy 2021-ben a magyar élelmiszer-gazdaságban a siker kulcsa a hatékonyság lesz, kiváltképp az állattenyésztőknél.

A járvány miatt elrendelt újabb korlátozások és a magas takarmányárak miatt ismét nehéz évük lesz az állattartóknak
Fotó: Havran Zoltán

Az állati fehérjét előállító termékpályák szereplői tényként kezelik, hogy hamarosan a takarmányköltségek rendkívüli módon megemelkednek. Ez a kockázat többféleképpen kezelhető, ám a legjobb megoldás a hatékonyság növelése, amely hosszú távon magasabb jövedelmezőséget is eredményezhet.

Jelen piaci körülmények között felerősödik a támogatások szerepe, mind a jövedelempótló, mind pedig a hatékonyságnövelést célzó beruházásösztönzőké.

Emellett egyéb kockázatkezelési eszközök térnyerése is várható, például a februárban induló új krízisbiztosítási rendszer is, amelyhez már az állattenyésztők is csatlakozhatnak. A krízisbiztosítás célja kifejezetten ebben az évben a várható kedvezőtlen hatások részleges kezelése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.