Nem drágulnak idén a lakások, visszarendeződnek az árak

Noha több ellentétes hatás együttes jelenléte miatt nehéz előre jelezni a lakásárak alakulását, abban a lapunk által megkérdezett szakértők egyetértenek, hogy idén nem kell áremelkedésre számítani, sőt bizonyos helyeken inkább lassú visszarendeződés várható. Az otthonteremtési program élénkítő hatása azért fontos, mert a meghatározott időszakra szóló támogatások hozzájárulnak, hogy a lakáspiac ne találhassa magát a 2008-as válsághoz hasonló lejtmenetben. Annak akkor súlyos társadalmi és gazdasági következményei voltak, most azonban a járványhelyzet ellenére sincs ok az aggodalomra.

2021. 01. 20. 6:14
null
Felpezsdülő beruházások. A támogatási rendszer a felújítást, a használt vagy új ingatlan vásárlását és az építkezést is segíti Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan félnek attól, hogy az otthonteremtési támogatások hatására élénkülő kereslet ismét lakásdrágulást okozhat, de ne felejtsük el, hogy ezek a kedvezmények célzottak és a saját célra vásárló családoknak elérhetők. A koronavírus gazdasági utóhatásait is figyelembe véve nem lehet arra számítani, hogy mindenki eszeveszett költekezésbe kezd majd az ingatlanpiacon, ami a lakásárakat ismét tovább emelné. Az árak visszarendeződése, ha lassú ütemben is, de a szemünk előtt zajlik

– így összegezte a Magyar Nemzetnek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt, hogy mi várható idén a lakáspiacon. Szerinte korántsem véletlen az év elején a hirdetési oldalon tapasztalt kiugró érdeklődés.

Korszerűtlenségek

Az otthonteremtési támogatások szembemennek a korszellemmel. Szembe, mert az állandóan az európai értékekre hivatkozó Nyugaton bizony éppen a hagyományos értékek lettek megvetendők. Valahogy nem trendi a gyerek, a család, a férfi és a nő egységén alapuló házasságról nem is beszélve. Hazánkban viszont éppen ezekre a „korszerűtlen, avíttas” dolgokra épül a családtámogatási rendszer. A témáról írt jegyzet itt olvasható el.

– A legtöbben tavaly október óta nemcsak a rossz emlékű 2020 végét várták egyre nagyobb lelkesedéssel, hanem azt is, hogy életbe lépjenek az extra kedvezmények és támogatások. Ezek miatt tízezres nagyságrendben halaszthattak el lakáspiaci adásvételeket, amelyeket a családok vélhetően idén fognak bepótolni – fejtette ki a szakértő, aki szerint a tavalyi kijárási korlátozások miatt az idei forgalom valószínűleg egyébként is felülmúlná az előző évit, de mivel a kormányzati intézkedések eddig nem látott mértékben bővítették a lakásvásárlást tervező családok lehetőségeit, ez nagyban hozzájárul az élénküléshez.

Családi házak előnyben

– A kedvezmények életben és szinten tarthatják a keresletet, holott 2008–2009-ből tanulva többen dönthetnének úgy, hogy évekkel elhalasztják a költözést, amíg a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet rendeződik. A januártól elérhető támogatások jelentős része azonban időhöz kötött, így a vevők és az eladók nem halogathatják évekig a döntésüket – mutatott rá Balogh László, külön hangsúlyozva a lakásfelújítási támogatást.

Szerinte a korábbi évek tanulsága az, hogy a lakáspiaci mozgásokat és az árakat nem lehet egységesen kezelni: nagyvárosokban a családi házak esetében például enyhe felértékelődésre lehet számítani, a lakások iránti kereslet pedig az erkélyes, teraszos ingatlanok irányába tolódik el. A főváros belső kerületeinek árai viszont inkább csökkenni fognak szerinte. Ugyanakkor arra is számítani lehet, hogy a fővároson kívüli lakáspiac tovább élénkülhet: a távmunka és a home office miatt kevesebb ember lehet helyhez kötve, emiatt az alacsonyabb árszintű, eddig esetleg nem annyira népszerű települések lakáspiaca is élénkülhet.

Eltűntek a befektetők

Balla Ákos érdeklődésünkre azt emelte ki, hogy két ellentétes hatás érvényesül a lakáspiacon: a járványhelyzet és az otthonteremtési program. – A vakcina korántsem csak egészségügyi kérdés, hanem a mindennapokat, így a lakhatást befolyásoló tényező. Most a vírus még alaposan rányomja a bélyegét a lakáspiacra, de ha ez elmúlik, és az emberek újra jobban bíznak a jövőben, akkor sokkal inkább fognak tervezni, költözni, lakást vásárolni – vélekedett a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Mint mondta, az otthonteremtési program új elemeinek bejelentése megtorpanást okozott az év végén, de a támogatások év eleji életbelépésével mintegy varázs­ütésre mozgásba lendült a lakáspiac. – Most nagyon sokan optimistán keresgélnek, érdeklődnek, de meglátjuk, ebből mennyi valós adásvétel születik. A kedvezmények ugyanis szinte csak a gyermekeseknek, főleg a fiatalabb családoknak szólnak, ráadásul csak áttételesen hatnak a lakáspiacra, hiszen nem lakás-, hanem családtámogatásokról beszélünk – mutatott rá Balla Ákos.

Felpezsdülő beruházások. A támogatási rendszer a felújítást, a használt vagy új ingatlan vásárlását és az építkezést is segíti
Fotó: Bach Máté

Mindenesetre a pozitív és a negatív hatások eredője nulla. Vagyis alapvetően stagnálás és csak kisebb ármozgások várhatók az idén a lakáspiacon

– mondta a szakértő. Balla Ákos különösen a budapesti belvárosban számít további gyengélkedésre, hiszen eltűntek a befektetők, illetve a ­külföldiek a lakáspiacról, a rövid távú lakáskiadás, az airbnb-zés leállt. Vidéken szerinte elsősorban azokban a városokban – például Debrecenben – várható pezsgés, ahol munkahelyek, beruházások, lehetőségek vannak.

Felújításra fel!

– Erőteljesen kezdődött az év, aminek oka nagyrészt a november–decemberben elhalasztott kereslet hirtelen aktivizálódása. Aki előrelátó volt, az év utolsó heteiben a piac felmérésével, ajánlatkérésekkel és -tétellel, hitelbírálattal, kalkulációkkal felkészült a támogatások mihamarabbi igénybevételére – erről már Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője beszélt lapunknak, hozzátéve, hogy a forgalom várható bővülésében természetesen jelentős szerepe lehet az otthonteremtési elemeknek, hiszen azok lényegében mindenféle keresletre (új lakást kereső, használt lakást kereső, felújító, építkező) kiterjednek,

elsősorban persze a gyermekes családokra.

– A legtöbbeket érdeklő elem a felújítási támogatás. Bár elég sok részletszabályra kell figyelni, illetve ezeknek megfelelni, pár millió forintból látványos minőségi javulást lehet elérni, így biztosan sokan megcélozzák majd a milliós támogatási összegeket – vélekedett. Valkó Dávid szerint mivel az árak változását elsősorban a kereslet mozgatja, az árszint akkor emelkedhet ismét, ha a forgalom is tartós növekedésbe kezd. Azonban az, hogy erről már idén beszélhetünk-e, szerinte még bizonytalan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.