Új csúcsokra tör az arany ára

Gazdasági bizonytalanságok idején az emberek előszeretettel fordulnak az aranyhoz mint befektetési eszközhöz. Most, a koronavírus okozta világválság idején sincs ez másként: a nemesfém unciánkénti ára az elmúlt év nyarán 2075 dollárral történelmi magasságokba szökött, idén pedig akár 2300 dolláron is jegyezhetik a tőzsdén.

Horváth Éva
2021. 01. 28. 9:23
null
A BÁV bolthálózatában különböző méretű aranytömböket lehet vásárolni Fotó: Istvan Slezak Forrás: BÁV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klasszikus menedékeszközként számon tartott arany esetében az idei év hangsúlyos kérdése, vajon a nemesfém ára újra áttöri-e a lélektaninak mondott 2000 dolláros álomhatárt. Az intézményi befektetők aranytömbvásárlásai mellett a kisbefektetők, magánszemélyek részéről is egyre nagyobb a kereslet a kisebb méretű, például 50 grammos kiszerelésekre. Erre utal a tavalyi befektetési aranytömbök forgalma a BÁV-nál: a társaság 2020-ban minden idők legnagyobb árbevételét könyvelhette el.

Minden bizonnyal a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanságok miatt az elmúlt hónapokban sokan döntöttek úgy, hogy nemesfémbe helyezik megtakarításaikat. Ez pedig nemcsak a kereslet, hanem az árak felfutásában is érezhető volt

– értékelte a kialakult helyzetet a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója. Kovács Ádám szerint figyelemre méltó, hogy tavaly nyáron az arany jegyzése történelmi csúcsra, unciánként 2075 dollárra emelkedett. Az egyik fő kérdés most az, vajon a jegyzés a jelenlegi 1900 dollár körüli szintről ismét emelkedik-e majd, és meddig.

Az idei kilátásokat latolgatva egyre többen ítélik meg úgy, hogy az év során a nemesfém tőzsdei ára az unciánként 2300 dolláros szintig is növekedhet. Ennek okait a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ez évre prognosztizált eszközvásárlási programjában, illetve az új amerikai elnök hatalmas gazdaságélénkítő csomagjának terveiben látják. Mindkettő ugyanis a dollár gyengülését hozhatja, ami végső soron felfelé hajthatja az arany árfolyamát.

A BÁV bolthálózatában különböző méretű aranytömböket lehet vásárolni – Fotó: BÁV

A felvetés már csak azért is aktuális, mert – úgy tűnik – a bitcoin megjelenésével konkurense akad a sárga fémnek. A bitcoinnal kapcsolatban azonban felemás vélemények forognak a pia­con: az egyik tábor szerint a digitális pénz a befektetési lehetőségek, sőt a menedékeszközök között is már joggal követel magának helyet. Másoknak viszont meggyőződése, hogy csak lufiról van szó. A jelenleg elérhető eszközök összértéke mindenesetre figyelemre méltó. A teljes bitcoinvagyon most, január második felében 620 milliárd dollárt tett ki, ami alig 2,5 százaléka a már kibányászott, vagyis piacon lévő arany értékének. A világon eddig felszínre került 187 ezer tonnányi arany értéke ugyanis a jelenlegi árfolyam mellett nem kevesebb mint 11 ezermilliárd dollár.

Ötgrammostól a tízdekás változatig szabad a vásár

Esküvői, ballagási ajándéknak is kiváló a kis aranytömb, amelynek értéke az elmúlt öt év alatt több mint másfélszeresére növekedett – hangsúlyozta lapunk kérdéseire Kovács Ádám, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

– Érdemes-e aranybefektetésben gondolkodni azoknak, akik esetleg a kisebb vagy közepes portfóliójukat rendeznék át például a tartósan alacsony banki kamatok vagy más, nem túl csábító hozamok ellenében?

Az aranybefektetés azoknak is ajánlott lehet, akik kisebb megtakarításokkal rendelkeznek, és azokat építenék fel újra. Ennek oka, hogy a nemesfém már évtizedek, sőt évszázadok óta a biztos érték szimbóluma. Éppen ezért egy tudatosan összeállított, értéknövekedésre összpontosító portfólióban az aranynak mindig van helye, függetlenül attól, hogy a befektetett összegnek mekkora az értéke.

– Milyen kiszerelésű aranytömböket lehet vásárolni? S melyeket javasolja a kisbefektetőknek, a lakossági partnereknek?

A BÁV hálózatában a nemzetközi kereskedelemben használt kiszereléseket lehet megvásárolni. A legkisebb, 5 grammostól kezdve a félunciás aranytömbökön keresztül egészen a 100 grammos változatig. A kisebb kiszerelések elsősorban a lakossági vásárlók körében kedveltek. Sokan ajándékba adják családtagjaiknak, szeretteiknek, például gyermek születése, esküvő vagy ballagás alkalmából. A nagyobb változatokat már kifejezetten hosszú távon gondolkodva, befektetési céllal vásárolják, s döntően egy nagyobb portfólióban kapnak helyet.

– Milyen távon érdemes az aranyban mint befektetésben gondolkodni?

Az arany egy befektetési portfólión belül döntően hosszú távú eszköz. Ezt jól példázza az aranytömb ötéves időtávlatban mutatott hozama. A félunciás kiszerelést 2015 végén 167 500 forintért lehetett megvásárolni a fiókhálózatunkban. Ha ugyanezt a tömböt a tulajdonosa az elmúlt év végén visszaváltotta, 265 000 forintot kapott.

– Mennyire likvid befektetés az arany?

A BÁV teljes körű visszavásárlási garanciát vállal az általa értékesített tömbökre, mérettől függetlenül. Ennek köszönhetően a befektetési aranytömbök tulajdonosainak nincsenek likviditási problémáik, miután értékeiket lényegében azonnal pénzzé tudják tenni, ha szükséges.

– Melyek az egyedi jellegzetességei az ilyen típusú befektetéseknek a kisebb ügyfelek számára?

Az aranytömbök esetében a legmagasabb, „good delivery” minősítésű svájci tömböket forgalmazzuk, amelyeket a világon mindenhol elfogadnak, bárhol azonnal értékesíthetők, sőt fizetőeszközként is használhatók. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a megjelölt visszavásárlási értékeket csak eredeti és sérülésmentes csomagolás esetén vállalja a BÁV. Ez a kisebb kiszerelések esetére is igaz, vagyis az ügyfeleknek vigyázniuk kell az értékeikre. Ha valakinek problémát okoz a tárolás, igénybe veheti megőrzési szolgáltatásunkat is, széfjeinkben biztonságban tudhatja aranytömbjeit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.