Átalakul az egyik legrégebbi magyar repülőtér

– Székesfehérvár mellett drónreptetést és szabadidős repülést is lehet majd tanulni, de helyet alakítanak ki egy ipari parknak is – jelentette be Palkovics László.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 20. 16:19
CSER-PALKOVICS Andrs; PALKOVICS Lszl
Székesfehérvár, 2021. február 20. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a Székesfehérvári-Börgönd repülõtéren tartott sajtótájékoztatón 2021. február 20-án. Elkezdõdött a repülõtér fejlesztésének tervezése, ahol a jövõben sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülõtér valósul meg, valamint ipari park létesül. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elkezdődött a Székesfehérvár-Börgönd repülőtér fejlesztésének tervezése, ahol a jövőben sport- és üzleti célú nyilvános polgári kisrepülőtér épül, valamint a repülőtérhez kapcsolódóan ipari parki terület létesül – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter szombaton, miután a helyszínen egyeztetett a város országgyűlési képviselőjével és polgármesterével. Palkovics László elmondta, hogy

a Modern városok programban is szereplő fejlesztés előkészítéséhez, tervezéséhez a kormány 750 millió forintot biztosított.

Kutatás, fejlesztés, oktatás

– Magyarország egyik legrégebbi repülőterének átalakítása, teljes felújítása lehetővé fogja tenni, hogy a kisrepülőgépes, üzleti célú forgalom és a sportrepülés mellett repülésoktatási célokat szolgáljon ki, továbbá a drónfejlesztési koncepcióhoz kapcsolódóan a drónok sokféle hasznosításának – szállítás, mezőgazdasági alkalmazás, időjárási becslések – egyik gyakorlati helyszíne legyen.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) és Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a Székesfehérvári-Börgönd repülőtéren tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Palkovics László arról is beszélt, hogy a repülőtéri beruházásokhoz miként kapcsolódik az Óbudai Egyetem székesfehérvári campusának fejlesztése: az 1500 milliárd forintos országos egyetemi fejlesztési csomagból harmincmilliárd jut technológiai kutatóközpont létrehozására, amelynek egyik objektuma az egyetemen lesz, a másik Börgöndön. Utóbbi a repülést érintő kutatás-fejlesztések helyszíne lesz.

Kibocsátásmentes közlekedés

A miniszter megemlítette, hogy közlekedési ügyekben is egyeztettek, hiszen jelenleg éppen Székesfehérváron tesztelnek a mindennapi forgalomban egy Ikarus elektromos buszt. Emlékeztetett arra, hogy a nagyvárosok 2022-től csak elektromos vagy emissziómentes buszokat helyezhetnek forgalomba, ezért

olyan támogatási koncepció készül, hogy semmiképpen se terhelje a településeket a beszerzésük, továbbá a következő tíz évben ne kerüljön többe az üzemeltetésük, mint a mostani járműveké.

Palkovics László a vasúti közlekedésről szólva felidézte, hogy Székesfehérvárt is érinti a V0 vasúti teherforgalmi gyűrű, amely Záhonyt köti össze Győrrel. A tervezett vasútvonal nagy ipari centrumokat köt majd össze, a kelet és nyugat közötti nagy áruforgalmat bonyolítja majd le, és ehhez kapcsolódna a Budapest–Belgrád vasútvonal is.

Mobil szűrőállomás indulhat útjára

Cser-Palkovics András polgármester jelezte, hogy a repülőtéri látogatás előtt jártak az Ikarus-gyárban is, ahol egy olyan elektromos szűrőbuszt fejlesztettek ki, amely teljes egészségügyi felszerelésével mozgó körzeti orvosi rendelőként, szűrőállomásként funkcionálhat. Közölte: akár a következő hónapokban forgalomba is állhat a városban egy ilyen busz.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a börgöndi repülőtér esetében az ingatlan és a cég már Székesfehérvár önkormányzatának a tulajdonában van a kormány 375 millió forintos támogatásának köszönhetően. A most megítélt 750 millió forintból pedig koncepcióterv, engedélyes terv, majd engedélyeztetést követően kiviteli terv készül, ami nemcsak a repülőteret érinti, hanem az ipari parkot, annak közlekedési kapcsolatait, a 62-es és 63-as utak összekötését is érinti. Az utóbbi beruházás azonban külön állami forrásból valósulhat meg.

Jelezte azt is, hogy a Modern városok program részeként 2015-ben eredetileg 13,8 milliárd forinttal tervezhettek a repülőtér fejlesztésére, és várhatóan 10–15 milliárd forint között lesz a bekerülési költség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.