A válság közepén emelkedik brutálisan a brit rezsi

Ilyenkor különösen értékes az, hogy Magyarországon hosszú távon stabil és kiszámítható rezsiárakra számíthatunk.

Magyar Nemzet
2021. 02. 08. 7:30
null
London, 2020. december 29. A parlament londoni épülete 2020. december 29-én. Másnapra összehívták a képviselõket, hogy szavazzanak az Európai Unióból kilépõ Nagy-Britannia és az EU jövõbeli kétoldalú kapcsolatrendszerérõl kötött megállapodásról. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben még a lakossági rezsikiadások emelkedése is gyötri a brit lakosságot. Az Ofgem energiapiacokat szabályozó hatóság a BBC tudósítása szerint bejelentette, hogy megemeli a lakossági energiaügyletek árplafonját. Az előzetes becslések szerint a tipikus háztartások éves gáz- és áramköltsége 96–1138 fonttal (40 ezer–460 ezer forint) emelkedhet.

Vagyis a brit kormány inkább a cégek, mint a lakosság javára döntött. A karitatív szervezetek rögtön figyelmeztettek is arra, hogy a lépés duplán káros, hiszen a kormány járványügyi gazdasági támogatásait éppen felszámolni tervezi. Az Ofgem azzal érvelt, hogy az árplafonnal tulajdonképpen évi száz fontot takarítanak meg a háztartások, amelyek egyébiránt másik szolgáltatási csomagot is választhatnak. Jonathan Brearley vezérigazgató egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy a szolgáltatók igazságosan élnek az áremelés lehetőségével, a versenyt erősítve állapítják meg tarifáikat, továbbá biztosítják az anyagi gondban lévő háztartásoknak a méltányosságot. Szerinte ráadásul még mindig jobb tavasszal emelni az árakat, amikor kevesebb energiát fogyaszt a lakosság, mint ősszel.

Drága lesz a díszkivilágítás is
Fotó: EPA

Az árplafon bevezetése éppen a legsebezhetőbb fogyasztók védelmét szolgálná, annak jelentős megemelésével pedig elveszítette az értelmét – jelentette ki Peter Earl, a Comparethemarket.com ár-összehasonlító oldal vezetője.

A lépés tizenegymillió olyan háztartást érint Angliában, Walesben és Skóciában, amelyek soha nem váltottak szolgáltatót vagy lejárt a kedvezményes csomagjuk érvényessége. (Észak-Írország saját árplafont határoz meg.) Mindez az összes háztartásnak mintegy felét jelenti, a többinek olyan szolgáltatási szerződése van, amelyben rögzítettek az árak.

Magyarországon minden szerződésen hatóságilag rögzítettek az árak a kormány rezsicsökkentési programjának köszönhetően 2014 óta, így a válság alatt is stabilan alacsony tarifákkal számolhatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.