Egyre tudatosabban élnek a családok a támogatásokkal

Az otthonteremtési programnak köszönhetően élénkülő forgalomra, a felújítási program révén a felújítandó lakások nagyobb keresletére számít az egyik legnagyobb ingatlanközvetítői hálózat. A koronavírus és a családtámogatások árakra gyakorolt ellentétes hatása mellett nehéz megmondani, milyen irányú árváltozás várható.

2021. 02. 03. 15:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az otthonteremtési program nem engedi, hogy tovább zuhanjon a lakáspiac, élénkülő forgalomra lehet számítani 2021-ben. Az árak alakulásában érdekes kettős hatás küzd meg egymással: a koronavírus és annak mindenféle gazdasági következménye áll szemben a támogatások és az azok miatt szervesen növekvő, vagy előre hozott vásárlások hatásával – jelentette ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője egy online háttérbeszélgetésen. Az elsősorban a családokat érintő új otthonteremtési programról azt mondta, az a lakáspiac minden részét érinti, legyen szó használt vagy új lakás vásárlásáról, felújításról, bővítésről vagy saját erős építkezésről.

Az új építésű ingatlanoknál érezhető némi árcsökkenés, de összességében várhatóan az év végén az árak elérhetik a 2020 elején mért árszintet. Valkó Dávid arról is beszélt, hogy a járvány elhozta a kertvárosok, agglomerációk reneszánszát, felerősödött a terasz, a kert keresettsége, alapvető lett a dolgozószoba a lakáson belül.

Az otthonteremtési program a lakáspiac minden részére, az új építésekre is hat
Fotó: Katona Vanda

– A múlt év első felében a lakáshitel-igénylésekben is érezhető volt a koronavírus okozta bizonytalanság hatása. Ugyanakkor az látszódott, hogy ezt a hatást

az állami támogatások, melyeket a magyarok egyre tudatosabban használnak ki, tompították

– mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője. A tudatosságot jól mutatta a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléseinek száma: 2020 második negyedévében az OTP 4546 igénylést fogadott be 18,7 milliárd forint összegben, a beérkezett kérelmek száma 81, összege 84 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kormos Zoltán megjegyezte, hogy

egy család új lakás vásárlásánál mintegy 27 millió forint támogatást kap az államtól

a tízmilliós csoknak, a szintén mintegy tízmillió forintot jelentő áfakedvezménynek, az illetékmentességnek, az esetleges korábbi lakáskasszának és annak köszönhetően, hogy a 15 milliós csokos hitelből nagyjából négymillió forintot jelent a kamattámogatásból fakadó előny. – Az otthonfelújítási támogatás nagy lendületet adhat majd a teljes, felújításhoz kapcsolódó iparágnak, sőt ismét vonzó alternatívává válhatnak a régebbi építésű, felújítandó ingatlanok – jelezte Kormos Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.