Gyermekgyógyászati fejlesztést támogat a Mészáros Csoport

A gyermekorvosi gyakorlatban jelentős segítséget nyújtó kutatás-fejlesztést támogat a Mészáros Csoport.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 8:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindennapi gyermekorvosi gyakorlatban jelentős segítséget nyújtó kutatás-fejlesztést támogat a Mészáros Csoport. A mintegy nyolcmillió forintos, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló informatikai fejlesztésnek köszönhetően országos szinten elérhetővé válnak a gyermekorvosok és védőnők számára a gyermekek aktuális fejlettségének, növekedésének meghatározásához szükséges adatok, amelyek hozzájárulnak az egyes terápiás beavatkozások eredményességéhez – közölte a cégcsoport.

A kisdedek, gyermekek és serdülők testi fejlettségének megítélése a gyermekgyógyászati diagnosztika egyik kulcskérdése – olvasható a közleményben. Kiemelten érvényes ez a gyermek-endokrinológia területére, ahol a vizsgált gyermekek aktuális fejlettségének objektív meghatározása a kivizsgálás szükségességének és a vizsgálati terv összeállításának meghatározója. Dr. Joubert Kálmán, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet munkatársának vezetésével 1979-ben indult felmérés (Országos Longitudinális Gyermeknövekedés-vizsgálat – OLGYV), amelynek eredményeként kidolgozták és publikálták egyrészt a 3–18 éves gyermekek életkor szerinti testmagasságának referenciaértékeit, amelyeket a mai napig használnak a gyermek növekedésével foglalkozó gyermek-endokrinológusok. Másrészt, a 0–18 évesek növekedési, fejlődési referencia-átlagai és -percentilisei (testhossz/testmagasság, testtömeg, fejkerület, mellkaskerület, bőrredő-méretek stb.) segítenek a gyermekorvosnak, védőnőnek annak megítélésében, hogy a vizsgált gyermek fejlődése életkorának megfelelően alakul-e.

Két jelentős betegcsoport is van Magyarországon, akiknek fejlődése és tápláltsága, valamint az ezzel összefüggő halálozások különösen fontosak népegészségügyi szempontból is: a kis súllyal születettek és/vagy a koraszülöttek továbbá a túlsúlyos, kövér újszülöttek. Mindhárom csoport jelentős számú és arányuk folyamatosan nő a népesség körében. A tervek szerint ennek a „felhőből” letölthető gyermeknövekedési információknak része lesz az ELTE Embertani Tanszéke által végzett országos növekedésvizsgálat (2. Országos Növekedésvizsgálat – ONV2) 3–18 éves kori keresztmetszeti adatai is. A referenciaadatok országosan elérhetővé tételével párhuzamosan a kutatók egy új, hatékony módszert dolgoznak ki a születéskori tápláltság-fejlettség pontos meghatározására. Ez az úgynevezett Érettség–Fejlettség–Tápláltság (ÉFT)-percentilis-mátrix módszer, amelynek használatával nem csupán a születéskori veszélyeztetettség, de a későbbi életkorok során várható növekedés, fejlődés mértékéről is kaphatnak információt a szakorvosok. A veszélyeztetettség mértékének ismerete kiegészíti a hagyományos újszülött-ellátási adatokat, így még hatékonyabbá tehető az újszülött ellátása, kezelése, így adott esetben hozzájárulhat élete megmentéséhez is – hangsúlyozza a közlemény.

– Nem ez az első eset, hogy a gyermekek gyógyítását elősegítő kezdeményezést segítünk, hiszen a többi között cégcsoportunk ötvenmillió forintos támogatásával létesülhetett gyermekek korai élettani károsodását felismerő laboratórium a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben. Cégcsoportunk alapértékeihez tartozik a tradíció és az értékteremtés. Ezért is karoltuk fel Dr. Joubert Kálmán és csapatának kezdeményezését, amely az általunk biztosított innovációnak köszönhetően lehetővé teszi, hogy bárhol és bármikor elérhetővé válnak a kezelésekhez elengedhetetlenül szükséges adatok – fejtette ki Dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója.

A támogatásnak köszönhetően a kutatás-fejlesztési tervben meghatározott célok várhatóan idén megvalósulnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.