időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Hiba volt leépíteni a hadiipart a rendszerváltáskor

Forrás: Kossuth Rádió, MTI
2021.02.03. 13:11
Hiba volt leépíteni a hadiipart a rendszerváltáskor

Palkovics László kiemelte, hogy a védelmi ipari stratégia egyik legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése, amelyek egyike a harcjárműfejlesztésre irányul.

– Hiba volt leépíteni a hadiipart 1990-ben, de a kormány ezt kompenzálni fogja – mondta az innovációs és technológiai miniszter szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Palkovics László kiemelte, hogy a védelmi ipari stratégia egyik legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése, amely hat csoportban, az adott szektorban érdekelt iparvállalatokat is tömöríti, irányításuk pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik majd. Hozzátette,

a klaszterek egyike a harcjárműfejlesztésre irányul, de lesz légi, lőszereket előállító, illetve kiberrendszerek fejlesztésére szolgáló védelmi ipar centrum is.

A miniszter beszélt a felsőoktatásnak szánt több mint 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról. Elmondta, hogy a pénzt felsőoktatási innovációs parkok kialakítására, a felsőoktatás szakképzéssel való „összekapcsolására” és intézményi fejlesztésre fordítják majd. Az összeg mértékét azzal érzékeltette a miniszter, hogy felidézte: az előző uniós ciklusban a felsőoktatásra és a kutatásra 370 milliárd forintot költöttek, ehhez képest most 1509 milliárdot fordítanak ezekre.

A miniszter szerint a kormány helyrehozza az évtizedes hibát
Fotó: Havran Zoltán

A felsőoktatási modellváltásról azt mondta, az állam által létrehozott vagyonkezelő alapítványok mint fenntartók révén az intézmények szabadabban működhetnek. – Azt reméljük ettől a modelltől – s tulajdonképpen ez elkezdett beigazolódni –, hogy lényegesen dinamikusabb, egyszerűbb, jobb működési módot tudnak majd az intézmények produkálni – fogalmazott Palkovics László.

A gazdaságfejlesztési zónák kialakítása kapcsán a miniszter felidézte, hogy különleges megállapodást kötött a kormány a Rheinmetall ipari csoporttal, hiszen közösen létrehoztak egy társaságot, amelyet 51 százalékban a német cég, míg 49 százalékban egy állami tulajdonú vállalat birtokol. Palkovics László szerint ez a modell kiválóan működik, amit alátámaszt, hogy a német céggel folytatott első megbeszélések után hat hónappal már el is kezdték megépíteni a gyárat Zalaegerszegen. – Ez kiváló példája annak, hogy a jövőben – nem is csak a hadiipar, hanem mondjuk az élelmiszeripar területén – milyen hasonló megállapodásokat tudunk kötni külföldi technológiai vállalatokkal, de úgy, hogy jelentős magyarországi rész is legyen benne – mondta a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.