Hűtötte az inflációs félelmeket a Fed elnöke

Az inflációs félelmek világszerte megjelentek, amit az amerikai kötvényhozamok emelkedése is mutat.

Fellegi Tamás Péter
2021. 02. 25. 6:40
US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell
Jerome Powell Fed-elnök szerint a gazdaság beindítása a legfontosabb feladat Fotó: MICHAEL REYNOLDS Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jerome Powell, a Fed elnöke az amerikai szenátus bankokkal foglalkozó bizottsága előtt számolt be munkájáról, a jegybank eredményeiről és célkitűzéseiről. Hangsúlyozta, hogy az infláció egyelőre a kétszázalékos jegybanki cél alatt van, a munkanélküliség pedig lényegesen magasabb a kívánatosnál, az elhúzódó járvány miatt. Ugyan egyre több olyan hangot hallani, hogy a gazdasági újranyitás, a megélénkülő kereslet átmenetileg kínálati problémákkal találkozhat (ahogy ez most a félvezetők, chipek piacán is történik), és ezért rövid távon erős inflációs nyomás jelenhet meg, Powell szerint ilyesminek egyelőre nyoma sincs.

A jegybankelnök úgy gondolja, hogy

rövid távon sokkal nagyobb kihívás a gazdaság újraindítása, a munkanélküliség csökkentése.

Az esetleges rövid távú hatásokat a jegybank nem tartja veszélyesnek: egy néhány hónapos, technikai okokból bekövetkező inflációnövekedés nem befolyásolja a monetáris politikát, a hosszabb távú folyamatokra figyelnek. Márpedig amíg nincs közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság (ahogy ez a járvány előtti években lényegében megvalósult), addig nem tartják valószínűnek, hogy tartós inflációnövekedés jelentkezhetne.

Jerome Powell Fed-elnök szerint a gazdaság beindítása a legfontosabb feladat
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ennek megfelelően a Fed elsősorban arra koncentrál, hogy támogassa a gazdasági kilábalást, a járvány okozta válsághelyzetből való mielőbbi kijutást. Powell nem említette az a folyamatot, amit a piac aggodalommal figyel: az idei év eddigi részében a hosszabb lejáratú amerikai államkötvények hozama a járvány előtti szintekre emelkedett. A harmincéves kötvény hozama több mint ötven, a tízévesé negyvennégy bázisponttal emelkedett, ami arra utalhat, hogy a befektetők az infláció emelkedésére számítanak.

A Fed tavaly finomhangolta monetáris politikáját: míg korábban inflációs veszély felmerülése esetén, például a munkanélküliség gyors csökkenése idején megelőző kamatemeléseket is végrehajtottak, most

nem lépnek, amíg az infláció tartósan nem kerül kétszázalék fölé.

Powell hangsúlyozta, hogy önmagában a munkaerőpiac megerősödése miatt nem fog lépni, így vélhetően a kereslet és kínálat néhány hónapos esetleges felborulása esetén sem, amikor egyes termékek ára átmenetileg erősen megemelkedhet.

Az amerikai jegybank tehát a gazdasági növekedést, a járvány és hatásainak megszüntetését tekinti elsődleges fontosságúnak, ezért rövid távon az inflációval kevésbé foglalkozik. Lehet, hogy a befektetőket pont ez aggasztja: a jegybank akár a szokásosnál magasabb inflációt is tolerálhat. Az emelkedő államkötvényhozamok kedvezőtlen hatása lehet, hogy idővel más piacokon is jelentkezik, így

a magyar államadósság finanszírozása is drágulhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.