időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Már érezhető a lakáspiacon a kedvezményes áfakulcs

Magyar Nemzet
2021.02.17. 15:29
Már érezhető a lakáspiacon a kedvezményes áfakulcs

Ismét emelkedő pályára állt az új építésű lakóingatlanok piaca, miután az idén újból életbe lépett a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa – áll az Ingatlan.com elemzésében.

– A számokból kiderül, hogy 2015-ben még kevesebb mint nyolcezer új lakóingatlant adtak át, majd az ötszázalékos lakásáfa bevezetése után 2019-ben már 21 ezret, vagyis számuk majdnem a triplájára nőtt. A jelentős bővülésben szerepe volt a keresleti oldalt támogató családi otthonteremtési kedvezmények (csok) bővítésének is – nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az idén újra felfutás várható. Februárban több mint 6700 új lakóingatlan hirdetésből válogathatnak a vevők, ami 19 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Az elemzők azt is megnézték, hogy az ország különböző településein a teljes kínálat legolcsóbb tíz százalékába tartozó új építésű lakásokért és házakért mennyit kérnek az eladók. Budapesten az új lakóingatlanok átlagára 58,5 millió forint volt február közepén, a legolcsóbbakért viszont kevesebb mint 36 millió forintot kértek a vevőktől. A megyeszékhelyeken 40,9 millió forintot tett ki az új lakások és házak középértéke, a legmegfizethetőbb kategóriába tartozókat viszont kevesebb mint 23 millió forintért kínálták. A megyeszékhelyek közül a legkevesebbet Tatabányán kell fizetni a legolcsóbb új ingatlanokért – olvasható a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.