Nem enged ultimátumából a WhatsApp

Kitolta ugyan az új szabályokba való beleegyezés határidejét a Facebook leányvállalata, de az adatkezelési irányelvein nem változtatott.

Magyar Nemzet
2021. 02. 21. 17:55
Men pose with smartphones in front of displayed Whatsapp logo
Men pose with smartphones in front of displayed Whatsapp logo in this illustration September 14, 2017. REUTERS/Dado Ruvic - RC1A599525A0 Fotó: Dado Ruvic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WhatsApp tisztában van azzal, hogy több rivális, netes telefonálásra alkalmas platform szívesen elcsábítaná a felhasználókat a cégtől a nemrégiben felháborodást kiváltott felhasználói szabályzat módosítása miatt. Ám arra is figyelmeztetett a napokban a Facebook-csoport tagja, hogy ezen üzleti ellenfelek nem mindegyike használ végponti titkosítást. Márpedig a felhasználók nagy része ez alapján dönthet arról, hogy új platformot kezd-e használni, ez a szolgáltatóba vetett bizalom alapja.

De vannak olyan platformok, amelyek azt állítják magukról, hogy nem látnak bele a felhasználóik üzeneteibe, ám ez egyes esetekben mégsem igaz.

A WhatsApptól akkor pártoltak el sokan, amikor bejelentette, hogy a felhasználói feltételeket megváltoztatja, érintve az adatvédelmi irányelveit is. Ez az anyavállalat szerint marginális területeket érint, elsősorban az üzleti és a magánfelhasználók közti üzenetváltásokról szól. Ám a felhasználók felé ultimátumszerű kommunikálás felháborodást keltett a több száz milliós ügyfélkörben.

Le lehet cserélni az appot, de érdemes körültekintően csinálni
Fotó: Pixabay

Az ukáz úgy szólt, hogy ha a felhasználó adott dátumig nem egyezik bele a változásokba, akkor nem használhatja tovább az alkalmazást. Sokaknak az sem tetszett, hogy

az app a legfontosabb személyes adatokat – mint a telefonszámot, IP-címet – is megoszthat a Facebookkal az új szabályok szerint.

A felzúdulás nyomán a WhatsApp úgy döntött, hogy a jóváhagyás február 8-i határidejét május 15-ig eltolja, ám az adatvédelmi szabályzaton nem változtatott, mindössze magyarázkodásnak tűnő blog- és egyéb posztokban igyekszik tájékoztatni az új regulák ártalmatlanságáról a felhasználóit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.