Nem mindegy, hogy ki fizette a lapostévét

A céges vevőnek nem feltétlenül lesznek meg azok a bizonyításra vonatkozó kedvezményei, amelyek egy magánszemélynek igen.

Magyar Nemzet
2021. 02. 15. 13:39
null
Ahogy sok országban, úgy Romániában is megnőtt a kereslet a háztartási gépekre és elektronikai eszközökre Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem új, de talán nem kellően közismert egy korábbi jogszabályi változás, ami a jótállásra vonatkozó szabályozás idén januártól életbe lépett módosítása kapcsán lehet fontos tudnivaló – figyelmeztetett a Niveus Consulting Group.

A tanácsadó cég felidézi: 2014-ben lépett hatályba az új polgári törvénykönyv, amely megváltoztatta a fogyasztó kifejezés jelentését. Eszerint

Korszerűbbé váltak a háztartási gépek Fotó: MTI

ma már csak magánszemély minősül fogyasztónak, cég még akkor sem, ha egyébként az üzleti tevékenységén kívül vásárolja a jótállással érintett terméket.

– Ez azt jelenti, hogy a megújult szabályok csak a magánszemélyeknek eladott termékekre vonatkoznak. Aki cégként vásárol, nem feltétlenül tud majd élni minden előnyös lehetőséggel, mivel a cégek közötti szerződéseknél nem ír elő jótállási kötelezettséget a jogszabály – magyarázza a Niveus Consulting Group, aláhúzva, hogy

ez nem jelenti azt, az eladónak a céges vevő esetében nem kell felelősséget vállalnia,

vagyis azt, hogy az általa eladott termék megfelelően működik.

Azonban ez a felelősség szélesebb körben korlátozható.

A céges vevőnek nem feltétlenül lesznek meg azok a bizonyításra vonatkozó kedvezményei, amelyek egy magánszemélynek igen – összegezték a szakértők a tanácsot, amely azoknak a fogyasztóknak is megfontolandó lehet, akik csak az ismerős vagy családon belüli vállalkozás kimutatható kiadásainak csökkentésére kérnek számlát a magánvásárlásukról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.