Tizenöt vízitúra megállóhely újult meg a Közép-Dunán

Csaknem nyolcszázmillió forintból újult meg 15 vízitúra-megállóhely a Közép-Dunán. A fejlesztésektől a térség vízi turizmusának fellendülését várják, emellett az utánpótlás-nevelés is fontos szerepet kap a komplex projektben.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 16:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 799 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból újult meg Budapest és Pest megye 15 vízitúra megállóhelye a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében – jelentette be Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke a szövetség keddi online sajtótájékoztatóján.

A vízisport-kedvelők az idei szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat. Schmidt Gábor ismertette, hogy több helyszínen infrastrukturális és eszközfejlesztések történtek, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését és a várakozásoknak megfelelő fellendülést.

A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, új szabadidős csoportok formálódhatnak – tette hozzá a szövetség elnöke. Jelezte: a vízi turizmust érintő komplex, más túrázási módokhoz, így a kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések folytatódnak, amiben az önkormányzatok fontos partnerei a szövetségnek.

A megújult vízi útvonal állomásai között szerepel Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentedre, a Római-part, a XIII. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve és Dömsöd is.

Az újonnan bekapcsolt Római-part mellett a váci megálló is kiemelkedő, hiszen az újonnan felépült csónakház egyszerre teszi majd lehetővé az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A szövetség elnöke kifejtette, hogy a Duna mellett várják az érdeklődőket a többi projektben létrejött új útvonalakon a Felső-Tiszán és a Balatonon is.

A sajtótájékoztatón Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója közölte, hogy a szövetségnek az ország minden területén van pályázata és a megújult megállóhelyek közül már ötvenhét darabot átadtak.

A távirati iroda kérdésére Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. projektvezetője tájékoztatott, hogy a jelenlegi uniós ciklusban nagyjából kétmilliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúra pontokat érintő fejlesztések országszerte és bízik abban, hogy az újításra az elkövetkezendő ciklusban is lesz lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.