időjárás 12°C Emőke 2023. március 23.
logo

A Magyarországon termesztett tormát eszi fél Európa

Magyar Nemzet
2021.03.28. 07:38
A Magyarországon termesztett tormát eszi fél Európa

Magyarország az Európai Unió legnagyobb tormatermesztője, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) húsvét közeledtével arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazait válasszák a fogyasztók. Az Európai Unióban évente mintegy harmincezer tonna tormát termesztenek, ennek csaknem a felét Magyarországon.

Hazánkban jelentős a tormafogyasztás, és fontos az élelmiszeripari felhasználása is
Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Hazánkban 2020-ban – mintegy ezernégyszáz hektárnyi területen – 12 ezer tonna torma termett.

A hazai felhasználás jelentős, mellette a legtöbb tormát Németországba, az Egyesült Királyságba, Lengyelországba és Csehországba exportáljuk,

alapvetően nem feldolgozott formában.

A torma hazánkban őshonos növény,

termesztése elsősorban az Észak-Alföldön terjedt el. A torma betakarítása jellemzően október közepén kezdődik, és szakaszosan, hónapokon át zajlik. Megfelelő körülmények között nyersen is sokáig eltartható.

Az élelmiszeripar a torma gyökerét savanyított és ecetes tartósított készítményekhez – uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé – ízesítőként is előszeretettel használja egyedülálló íze miatt. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, emellett baktérium- és vírusölő hatású.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.