Az Európai Beruházási Bank is segíti az újranyitást

A tavaly márciusi lezárásokat követően a pénzügyi csoport gyorsan reagált a válságra, az együttműködés a magyar kormánnyal azóta is kiemelkedően jó

Horváth Éva
2021. 03. 16. 21:40
VARGA Mihly
Varga Mihály három beruházást is kiemelet Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) Magyarországnak biztosított forrásai az egészség védelmét, az állások megtartását és a beruházások támogatását szolgálják, vagyis a gazdaság újraindításához nyújtanak segítséget – mondta kedden a pénzügyminiszter a bankcsoport éves magyarországi sajtótájékoztatójára küldött videóüzenetében. Varga Mihály felidézte: tavaly az EBB kibővítette a hazánk rendelkezésére álló hitelkeretet. Az állami és a magánszektor 757 millió eurós (277,85 milliárd forint) forrásból igényelhet. A távirati iroda tudósítás szerint a pénzügyminiszter megjegyezte: a gazdaságvédelmi intézkedések végrehajtásában a központi költségvetés forrásai mellett az EBB pénzeszközeire ugyanúgy számít a kabinet, mint a magyar bankrendszer együttműködésére.

Varga Mihály kitért arra is, hogy

a kormány gazdasági prioritásai továbbra is a munkahelyteremtés, a gazdaság fejlesztése, a kis- és közepes vállalkozások termelékenységének a növelése, a kutatás ösztönzése és a családok támogatása.

 

Varga Mihály: A gazdaságvédelmi intézkedések végrehajtásában a központi költségvetés forrásai mellett az EBB pénzeszközeire ugyanúgy számít a kormány, mint a magyar bankrendszer együttműködésére. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az EBB magyarországi műveletekért felelős alelnöke a sajtóeseményen elmondta: 2020-ban 77 milliárd euró finanszírozással zárták az évet, ami az európai költségvetés egyharmadát kitevő összeg. Teresa Czerwinska aláhúzta: elsődleges céljaik közé tartozik az innováció, a környezetvédelem, az infrastruktúra, illetve a kis- és közepes vállalatok támogatása. Tavaly a legtöbb forrást, 30 milliárd eurót a kisvállalatoknake juttatták – emelte ki, utalva arra is, hogy ez a szektor nagy szerepet játszik a gazdaságok újraindításában.

– 2020-ban a márciusi lezárásokat követően a csoport igen gyorsan reagált a válságra, az együttműködés a magyar kormánnyal azóta is kiemelkedően jó – emelte ki Teresa Czerwinska, aki a jövőbeli tervekkel kapcsolatban megjegyezte:

2021-ben az energiahatékony és klímasemleges befektetésekre helyezik a hangsúlyt, továbbá direkt és partnerek bevonásával nyújtott támogatásokban is gondolkodnak.

Rekordszintre emelkedtek a beruházások

A Covid–19 utáni helyreállítási támogatással rekordszintűre emelkednek az EBB-csoport magyarországi beruházásai. A csoport révén 2020-ban hazánk 767 millió euróhoz jutott, ami rekordösszeg az elmúlt öt évet tekintve. A csoport két ága – az Európai Beruházási Bank (EBB) és az Európai Beruházási Alap (EBA) – 757,5 millió eurót ruházott be Magyarország viszonylatában, illetve 9,5 millió euró összegű garanciát nyújtott a magyar pénzügyi intézményeknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.