Négy óra alatt érhet Berlinből Párizsba az expresszvonat

Az európai fővárosokat összekötő éjszakai vasúti hálózat létrehozását szorgalmazzák

Munkatársunktól
2021. 03. 02. 6:18
Deutsche Bahn plans to name one of its new ICE 4 trains after holocaust victim Anne Frank
A német államvasút a koronavírus járvány miatt nagy veszteséegket szenved, ezért fordult segítségért a szövetségi kormányhoz EPA/SVEN HOPPE GERMANY OUT Fotó: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy tervei vannak a német vasútnak az európai nemzetközi forgalomban. Richard Lutz, a Deutsche Bahn (DB) elnöke a Handelsblattnak adott interjúban beszámolt arról, hogy a DB éppen azt fontolgatja, hogy 2024-től a Berlin és Frankfurt között meglévő ICE-összeköttetést meghosszabbítják Párizsig. Lutz szerint a Frankfurt és Párizs közötti útvonal iránt nagy az érdeklődés. Ez azt jelenti, hogy a jövőben megszűnik az átszállás Frankfurtban, a szerelvények megállás nélkül haladhatnak a két főváros között.

A francia–német közlekedési vegyes bizottság korábban mindössze négy óra időtartamú vonatkapcsolatra tett javaslatot a két főváros között. Jelenleg ugyanez, legalább egy átszállással, jó nyolc-kilenc órát vesz igénybe, néha még többet is.

A német államvasút a nagysebességű ICE vonatokkal teljesíti majd a két főváros közötti távot
EPA/SVEN HOPPE GERMANY OUT

Ugyanakkor a tervezett éjszakai vonatok európai nagyvárosi hálózatáról már döntöttek – mondta Lutz. Ennek célja olyan fontos városok összekapcsolása, mint

Párizs, Amszterdam és Brüsszel, Berlin, München, Bécs és Zürich.

De az is világos, hogy a Deutsche Bahn nem maga vesz részt közvetlenül az éjszakai vonatok üzemeltetésében. Ezt az osztrák szövetségi vasútra (ÖBB) bízza, amellyel a DB már régóta együttműködik. Ennek megfelelően az ÖBB a közelmúltban újabb húsz, hétrészes hálókocsi megrendelést adott a Siemensnek. Lutz szerint az európai éjszakai vonatforgalom ismét fellendülhet, a vezető reálisnak tartja az európai éjszakai vonatútvonalak egyre sűrűbb hálózatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.