Nem váltható ki a laboratóriumi hússal a hagyományos állattartás

Katasztrofális következményekhez vezethetnek azok a hagyományos állattartást és az állati termékek fogyasztását ellenző európai és amerikai kampányok, amelyek az alternatív fehérjék és a laboratóriumi húsok térnyerésében látják a választ az egészséges táplálkozásra és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. Az európai állattartók arra figyelmeztetnek, hogy egyre nagyobb az a meghatározó befektetői kör, amely mielőbb a fogyasztók asztalán látná a laboratóriumban termelt húst.

Nagy Kristóf
2021. 03. 11. 7:28
null
1990 óta 25 százalékkal nőtt a termelés, miközben húsz százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás Fotó: Kállai Márton Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú távon teljesen kiszorítanák a hagyományos állattartást azok a befolyásos befektetői és kutatói körök, amelyek egyre nagyobb összegekkel támogatják az állatok levágása nélkül, laboratóriumi körülmények között előállított szintetikus hús mielőbbi piacfoglalását. Az európai állattartók és az agrárium meghatározó szereplőit tömörítő szervezetek arra figyelmeztetnek:

az állati termékek fogyasztását ellenző és az alternatív húsféléket népszerűsítő közösségi kampányok kiegyensúlyozatlanok, túlzók és szakmailag megalapozatlanok. Az európai és amerikai fogyasztók leszoktatása a hagyományos húsokról és az állattartás tiltása ugyanakkor beláthatatlan következményekkel járna.

Az európai állattartók a figyelemfelkeltő kampányukban (European Livestock Voice) kiemelik: érthető, hogy az állatjólléti szempontok és az állatok életének védelme sokakat ösztönöz az alternatívák fogyasztására, de

a hagyományos állattartás kiszorulásának mind társadalmi és gazdasági, mind éghajlati szempontból beláthatatlan következményei lennének.

Példaként említik, hogy az Európai Unió célja, hogy visszaszorítsa a műtrágyahasználatot. Ugyanakkor az csak az állati eredetű trágyázással lehetséges, de más állati melléktermékek is fontos szerepet játszanak a biológiai körforgásban. Az állatok emellett a rétek és a legelők szempontjából is nélkülözhetetlenek.

1990 óta 25 százalékkal nőtt a termelés, miközben húsz százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás
Fotó: Szabadföld.hu/Kállai Márton

Az állattartók a kampányukban arra is rámutattak, hogy Európa gazdaságának is meghatározó szereplői, mivel az agrárkereskedelem közel felét az állati termékek adják.

Társadalmi szempontból szintén nélkülözhetetlen az ágazat, mivel a vidéki élet gerincét adja.

A szövetség arra is rámutatott, hogy az állattartás-ellenes kampányok félrevezetők, túlzott brutalitást sugallnak, és a klímaváltozás egyik fő okozójaként állítják be a tevékenységet. Figyelmeztettek:

az innovációnak köszönhetően az állattenyésztésben komoly eredmények mutathatók fel: 1990-hez képest 25 százalékkal nőtt a termelés úgy, hogy ezzel párhuzamosan húsz százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás.

A szintetikus hústermeléshez szükséges táptalaj összetételének és energiafelhasználásának ugyanakkor szerintük jóval magasabb az ökológiai lábnyoma, ráadásul a termelés koncentrálttá válna, gyorsítaná a vidék elnéptelenedését, veszélybe sodorva harmincmillió ember megélhetését, munkahelyét.

A laboratóriumi húselőállítás csak egy szűk körnek lenne hozzáférhető, és az új szabadalmak, technológiák háttérbe szoríthatják az egészségügyi és a társadalmi szempontokat.

Az állattenyésztés jövőjéért indított kampány célja, hogy az alternatív húslobbi túlzó állításaival szemben bemutassák a hagyományos állattartást az európai fiataloknak, beleértve az állatokkal való bánásmódot, nélkülözhetetlen szerepüket a biológiai körforgásban, a hagyományokat és a táplálkozás szempontjából fontos szerepüket. Kiemelik azt is, hogy az állattenyésztésben is elengedhetetlen az innováció.

A szintetikus hús előállítása során az állatból nyert izomszövetet növesztik húspogácsa méretűvé a sejtosztódást segítő laboratóriumi közegben. Elvileg így a haszonállat halála nélkül elő lehet állítani az élőállat tulajdonságaival megegyező húst.

A jövő húspiaci innovációjaként emlegetett eljárás és az ehhez szükséges technológia önmagában már nem számít újdonságnak,

ugyanakkor a folyamat egyelőre túl hosszadalmas ahhoz, hogy a szintetikus hús piacra léphessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.