Nyitásra vár a Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark a térség kulturális központja, évente több százezer magyar és külföldi látogató keresi fel. A koronavírus itt is bezárta a kapukat. A park helyzetéről Gajdos László igazgató beszélt lapunknak. Azt is elárulta, hogy ha kinyitnak, milyen újdonsággal találkozhatnak a vendégek.

2021. 03. 19. 7:28
null
Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közeleg a húsvét, ez az időszak hagyományosan a szezon megnyitását is jelenti. Ez azonban a koronavírus-járvány miatt most valószínűleg elmarad – mondta a Magyar Nemzetnek Gajdos László. A Nyíregyházi Állatpark igazgatója emlékeztetett: ezen az ünnepen péntektől hétfőig mintegy harmincezer látogató fordul meg náluk, az április már százmilliós bevételt jelent, ami nagy támaszt ad az egész évre.

Gajdos László 2019-et nevezte az utolsó „békeévnek”, akkor még híre-hamva sem volt a járványnak. Azt követően a 2020-as év is kiválóan kezdődött, de idővel minden máshogy alakult.

– Tavaly olyan erős volt a január–márciusi időszak, hogy akkor azt mondtam: olyan jó évünk lesz, amilyenre még nem volt példa. Azzal számoltam, hogy túlszárnyaljuk a 2019-es év eredményeit, pedig az volt a fennállásunk legsikeresebb tizenkét hónapja. Akkor hatszázezernél is több vendéget fogadtunk, közülük kétszázezer külföldi látogató volt.

Ez rendkívül nagy szám, és nem csak azért, mert Nyíregyházán ehhez képest csak százhúszezren laknak. Erre a nagy fővárosok állatkertjei is büszkék lehetnének – hangsúlyozta az igazgató.

A Nyíregyházi Állatpark a térség kulturális központja, a területén ehhez is igazodva hat nyelven olvashatók információk a bemutatott állatokról és a látványosságokról.

Egészen közelről tekinthetők meg az állatok
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

– Tavaly is azt vártuk, hogy belföldről és külföldről rengetegen jönnek hozzánk, ehhez képest március 16-án bezártunk – mondta Gajdos László.

– A helyzet kilátástalannak tűnt, de végül májusban ismét megnyíltak a kapuk. A nyár nagy forgalmat hozott, elsősorban a hazai látogatóknak köszönhetően, hiszen a külföldiek már kevésbé mertek utazni.

– A nyár kihúzott minket a bajból, ám novemberben ismét be kellett zárnunk. Sejtettük, hogy hosszabb lesz a nehéz időszak, ezért igyekeztük a nyári bevételeinket tartalékolni. A kormányzati segítségre azonban szükség volt, az ötvenszázalékos bértámogatás úgy kellett, mint egy falat kenyér – fogalmazott az igazgató. Gajdos László szintén nagyon nagy segítségnek nevezte, hogy az állam ezen felül is adott támogatást az önkormányzati állatkerteknek.

– Így most május végéig el tudunk araszolni, és bízunk benne, hogy esetleg júniusban nyithatunk. Azzal a következő évet is megalapozhatnánk – tette hozzá.

Ha ez valóban így lesz, akkor a vendégek a nyáron újdonsággal is találkozhatnak. Elkészült az India-ház, amely bemutatja az Indiai-óceán egy szeletét. Többek között a part menti vizek élővilágával lehet megismerkedni, így például cápákat és kisebb, korallszirti halakat lehet látni. A fő attrakciót az indiai páncélos rinocérosz jelenti, amely a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. A parkban készülnek nagyszabású teknősbemutatóval is, de az indiai kultúrába is bepillantást nyerhetnek a vendégek.

Az ott élő ötezer állat és a százötven dolgozó minden nap azt várja, mikor nyithat ki a park, amely 2015-ben és 2018-ban elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet. A harminchektáros tölgyerdőben az állatok a természetes élőhelyükhöz hasonló társas kifutókban láthatók, földrészenkénti csoportosításban. Az intézmény az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjaként részt vesz hetven fajmegmentési, tenyésztési programban is. A többi között sikeresen szaporodik itt az afrikai elefánt, a kihalás szélére sodródott bali seregély és a szibériai tigris.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.