Paks II újabb referenciablokkjáról érkezett bejelentés

A térség legnagyobb adófizetőjének kettes blokkja már a kereskedelmi üzembe helyezése előtt kétmilliárd kilowattóra áramot termelt.

2021. 03. 23. 9:53
Leningrad Nuclear Power Plant 2 starts first criticality program at Unit 1
LENINGRAD REGION, RUSSIA - DECEMBER 15, 2017: Leningrad Nuclear Power Plant 2 (LNPP 2). LNPP 2 employees have loaded the first nuclear fuel assembly into the core section of the 1st energy unit's reactor. The launch of the 1st unit of Leningrad Nuclear Power Plant 2 is scheduled for 2018. Leningrad Nuclear Power Plant 2 is located in the town of Sosnovy Bor, 80 km west of St Petersburg on the shore of the Gulf of Finland. Peter Kovalev/TASS (Photo by Peter KovalevTASS via Getty Images) Fotó: Peter Kovalev Forrás: TASS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereskedelmi üzemben termel a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkja is (Leningrád 6-os blokk) március 22. óta, miután a próbaüzemet záró 15 napos komplex ellenőrzés során mindent rendben találtak. A létesítmény VVER–1200-as blokkjai a Paks II atomerőmű mellett a finn Hanhikivi I és a belarusz atomerőmű referenciáiként szolgálnak.

– A Leningrádi Atomerőmű új blokkja immár a negyedik 3+ generációs, VVER–1200-as nyomottvizes egység Oroszországban. Ezzel harmincnyolcra emelkedett az Oroszországban üzemelő atomerőművi blokkok száma – közölte Andrej Petrov, az oroszországi atomerőműveket üzemetető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója a Roszatom tájékoztatása szerint.

A létesítmény a Szentpétervártól nyolcvan kilométerre fekvő Szosznovij Bornál épült fel
Fotó: Peter Kovalev / TASS

Az új egység az atomerőmű RBMK–1000 típusú, grafitmoderátoros második blokkját váltja fel, amely 45 éven át termelt. A régi blokkot 2020. november 10-én állították le véglegesen. Ma ez az egyetlen olyan atomerőmű Oroszországban, amelyikben különböző típusú blokkok működnek – a grafitmoderátoros csatorna típusú – orosz rövidítéssel RBMK–1000-es reaktorok, illetve a nyomottvizes VVER–1200-as típusúak. A két-két RBMK- és VVER-egység együttes teljesítménye 4400 MW, ami a legnagyobb oroszországi kapacitás, illetve a paksi atomerőmű teljesítményének több mint kétszeresének felel meg. Ez a létesítmény biztosítja Szentpétervár, illetve Leningrád megye villamosenergia-szükségletének 55 százalékát, továbbá az északnyugat-oroszországi régió szükségletének harminc százalékát.

A létesítmény a térség legnagyobb adófizetője: új VVER–1200-as blokk hárommilliárd rubellel (12 milliárd forint) járul hozzá Leningrád megye adóbevételeihez.

– A próbaüzem alatt elvégzett több száz mérés és ellenőrzés meggyőzően igazolta, hogy az új blokk az előírt műszaki paramétereknek megfelelően képes működni és el tudja látni a dinamikusan fejlődő északnyugat-oroszországi régiót elektromos- és hőenergiával – mondta Vlagyimir Pereguda, a Leningrádi Atomerőmű igazgatója.

Az új blokk a hálózatra kapcsolása után a kereskedelmi üzemkezdetig már mintegy kétmilliárd kilowattóra villamos energiát termelt a próbaüzeme során.

A kereskedelmi üzem, azaz az új blokk menetrend szerinti termelése azután vette kezdetét, hogy az orosz Szövetségi, Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Hatóság (Rosztyehnadzor) március 10-én kiadta a tanúsítványt arról, hogy az új blokk mindenben megfelel a tervdokumentációnak és a műszaki, illetve energiahatékonysági követelményeknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.