Több mint háromszázhúszezer embert segítenek a márciusi adóügyi könnyítések

Márciusra százhúszezer vállalkozásnak nem kell megfizetnie a katát, így a fodrászok, a kozmetikusok mellett mentesülnek például a cipészek, a kárpitosok, a virágkötők, a járművezető-oktatók és az órások is. A kormány emellett a kijárási korlátozásokkal érintett ötvenhat ágazatban munkáltatói adómentességgel és a szociális hozzájárulási adó alóli mentességgel segíti a nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat.

Magyar Nemzet
2021. 03. 14. 11:00
null
Dráguló szolgáltatások. Legutóbb hét éve volt ilyen léptékű az árak növekedése Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A márciusi adóügyi segítség három lényeges elemből áll, és több mint háromszázhúszezer ember munkáját, vállalkozását védi meg – tájékoztatott Tállai András pénzügyminiszter-helyettes. A tárca parlamenti államtitkára a távirati irodának azt mondta, a kijárási korlátozásokkal érintett ötvenhat ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, munkavállalókat a munkáltatói adómentességgel, a katások adó alóli mentesítésével, valamint az egyéni és társas vállalkozók szociális hozzájárulási adómentességével segíti a kormány. Márciusra százhúszezer vállalkozásnak nem kell megfizetnie a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója – a szerk.), így

a fodrászok és a kozmetikusok mellett mentesülnek például a cipészek, a kárpitosok, a virágkötők, a járművezető-oktatók és az órások is.

Mindez a 2021 februárjában már katázó, mentesített tevékenységet folytató kisadózó vállalkozásokra vonatkozik.

A mentességet a vállalkozóknak nem is kell kérni, ezt az adóhivatal automatikusan kezeli, elő se írja az egyébként április 12-én fizetendő közterhet az érintettek adószámláján.

– Az adó alóli mentesülés nem befolyásolja a kisadózó jogosultságát a társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra, sem azok összegét. A mentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem – magyarázta az államtitkár. A márciusi munkáltatói adómentesség nem csak a vendéglátásban, a turizmusban és a szabadidős ágazatban tevékenykedőknek jár. – A kormány segítségére a márciusban két hétre zárva tartó üzletek is számíthatnak – szögezte le Tállai András.

A fodrászok is mentesülnek a kata megfizetése alól
Fotó: Kurucz Árpád

Azoknak az ágazatoknak is jár a munkáltatói adómentesség márciusban, ahol az üzleteknek márciusban két hétre zárva kell tartaniuk,

az intézkedés összességében mintegy kétszázezer munkavállaló állását védi meg. Tállai András jelezte, hogy a Pénzügyminisztérium számítása szerint több mint harmincezer vállalkozásnak nem kell megfizetnie márciusra a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét és a személyi jellegű kifizetések után a kisvállalati adót (kiva).

– A koronavírus miatt leginkább veszélyeztetett, 56 ágazatba tartozó tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozóknak nagy könnyebbséget jelent, hogy márciusra nem kell saját maguk után szociális hozzájárulási adót fizetni. Ezzel a vállalkozók márciusban legalább 29 190 forintot spórolnak – jegyezte meg Tállai András. A járvány sújtotta ágazatokban tevékenykedő vállalkozásokat az adóügyi mentességek mellett a bértámogatási program is segíti: az állam a támogatott munkavállaló bérének felét téríti meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Tállai András hozzátette, összesen több mint ötvenmilliárd forint már megérkezett a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő cégek számláira.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.