Gyenesdiás az első klímabarát magyar község

2021. 04. 27. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első díjat kapott a klímabarát községek kategóriájában az észak-balatoni Gyenesdiás, így újabb érvet szolgáltatott ahhoz, hogy egyre többen válasszák egy-két napos kirándulásra vagy hosszabb nyaralásra a Balaton legjobb családbarát strandja címmel büszkélkedő települést. A Klímabarát-díj odaítéléséről döntő bizottság, a belügyi tárca, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Fenntartható Fejlődés Tanácsa képviselői úgy látták, hogy az ország 3200 települése között Gyenesdiás bizonyította legmeggyőzőbben a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét. Ezzel kapcsoltban Gál Lajos, a község polgármestere lapunknak elmondta, hogy 1990-es évek végén elsők közt fogalmaztak meg települési környezetvédelmi programot, és ezt követően alkották meg a klímastratégiájukat, amelyben a helyi civilszervezetek és oktatási intézmények is szerepet kapnak. A Természetesen Gyenesdiás szlogenre és a település kistermelőit érintő önkormányzati segítségre utalva a polgármester emlékeztetett: minden évben palántákhoz, szőlőoltványokhoz és madáreleséghez juttatják kiskert- és szőlőültetvény-tulajdonosokat, és egy gyerekekből álló tanácsadó testület közreműködésével az ökológia tudatosságot is igyekeznek ébren tartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.