időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Jó példa a keleti nyitás sikerére a kazah–magyar együttműködés

Magyar Nemzet
2021.04.06. 17:55
Jó példa a keleti nyitás sikerére a kazah–magyar együttműködés

– A kazah–magyar együttműködés jól érzékelteti, hogy miért és hogyan lett sikertörténet Magyarország 11 évvel ezelőtt elkezdett, keleti irányú nyitása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a kazah fővárosban, a kazah hivatali partnerével közös sajtóértekezletén. Elmondta: a két ország a kapcsolatát a kölcsönös tiszteletre alapozza, és nem akar foglalkozni egymás kioktatásával, nem szól bele egymás belügyeibe. A gazdasági és vállalati együttműködéshez szükséges intézkedéseket helyezik fókuszba, és ebből mindkét ország gazdasága sokat profitált az elmúlt időszakban – tette hozzá Szijjártó Péter.

– A nemzetközi együttműködés jelentősége soha nem volt olyan nagy, mint most, a koronavírus-világjárvány idején, s míg a világkereskedelmi forgalom értéke a járvány miatt tavaly kilenc százalékkal csökkent, Magyarország 58 százalékkal tudta növelni exportjának értékét Kazahsztánba, amely így meghaladta a 165 millió dollárt. Ez a növekedés alapvetően abból fakadt, hogy a magyar gyógyszeripari exportot a duplájára, az élőállat kivitelét pedig a háromszorosára növelte az ország – fejtette ki Szijjártó Péter.

Az Eximbank 170 millió dolláros hitelkeretet nyitott Kazahsztánban annak érdekében, hogy a magyar és a kazah vállalatok együttműködését még aktívabbá lehessen tenni, és kedden a bank képviseletet nyit Nur-Szultanban – mondta.

– Az elmúlt időszakban számos magyar külpiaci sikernek lehettünk tanúi a kazah piacon – jelentette ki a miniszter.

A Richter immár 98 gyógyszert forgalmaz, és az idén 24 millió dollárnyi forgalomra számít Kazahsztánban, több mint száz alkalmazottal minden kazah régióban jelen van, és a 18. helyen áll a piaci részesedésben. A Heller–Forgó-féle hűtőberendezés szabadalmát birtokló magyar cég, az Enexio egy négymillió dolláros program keretében épít erőművi hűtőrendszert Kazahsztánban. Folyamatos a magyar szarvasmarha-kiszállítás, megindult a magyar kukoricavetőmag-előállítás is az országban. Ezenkívül előkészítés alatt állnak a nur-szultani kórházakba szállítandó ágyak, és a kazah értéktőzsde fejlesztésében is nagyon komoly magyar pénzügyi szakmai részvétel volt az elmúlt években.

– Magyarország csatlakozni szeretne az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz, hogy újabb pénzforrásokat tudjon elnyerni magyar cégeknek az eurázsiai piacokon való még sikeresebb szerepléshez. Ebben támogatja Magyarországot a kazah kormány – mondta. Hozzátette, a Wizzair júniusban újraindítja járatait Budapest és Nur-Szultan között, de tervezi egy olyan járat beindítását is Budapest és Peking között, amely útközben leszállna Nur-Szultanban.

A miniszter szerint oktatási területen is nagyot lépett előre a két ország, a kazah diákok számára a magyar felsőoktatásban felajánlott kétszázötven helyre az idén már 1484 hallgató pályázott. Így már több mint ezer kazah hallgató tanul majd magyar egyetemeken. – Kedden a legjelentősebb kazah egyetemen, a nur-szultani egyetemen megnyitják a magyar lektorátust, és szeptembertől megindul ott a magyar nyelv oktatása – közölte.

Kifejtette, hogy az eurázsiai kapcsolatok fejlesztése egyértelműen európai érdekké vált, és ebben Közép-Ázsia fontos szerepet játszik, ezen belül pedig Kazahsztán az egyik főszereplő. Ezért Magyarország minden erejével támogatja az Európai Unió és Kazahsztán együttműködésének a fejlesztését, és elkötelezettek vagyunk a vízumkönnyítés mellett.

Magyarország üdvözli, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa lett a korábbi kazah külügyminiszter, Kairat Abdrahmanov, aki rendkívül korrekten áll hozzá feladatához a kárpátaljai magyar közösség szempontjából, érti a kárpátaljai folyamatokat. – Látja a magyar nemzeti kisebbséget érintő folyamatos jogsértéseket – mondta Szijjártó Péter.

Muhtar Tileúberdi kazah külügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette, hogy Magyarország közeli szövetségese Kazahsztánnak, és az egyetlen ország Közép- és Kelet-Európában, amely egyúttal stratégiai partnere. – A két nép testvér, és a kipcsakok Magyarországon találtak menedéket – jelentette ki.

– Államaink között nincsenek nézeteltérések, és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben álláspontunk egybeesik – mondta. Magyarország támogatja Kazahsztán minden kezdeményezését a nemzetközi porondon, ami kedvező feltételeket teremt a kapcsolatok fejlődéséhez – tette hozzá. Tileúberdi megköszönte Magyarországnak, hogy a járvány kezdetén segített négyszáz kazah állampolgárnak hazatérni, valamint hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár decemberben humanitárius segítséget nyújtott Kazahsztánnak.

Tiszteletbeli professzori címet kapott Szijjártó Péter kedden a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen, egyúttal magyar nyelvi kabinetet nyitottak meg az oktatási intézményben, ahol szeptemberben indul el a magyartanítás. A Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem nevét az eurázsiai koncepció kidolgozójáról, Lev Gumiljov történészről és antropológusról kapta, a névadás szimbolizálja az egyetem által ma is képviselt egyik fő irányvonalat. Elnöki dekrétum alapján speciális státusszal bír, számos nemzetközi szervezet tagja, százharminc nemzetközi megállapodás részese. A Szegedi Tudományegyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel is kapcsolatban áll.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.