Már az egész országban kapható a hazai termesztésű szamóca

Elkezdődött az idei eperszezon: június közepéig-végéig kapható a hazai termesztésű, friss szamóca.

Nagy Kristóf
2021. 04. 28. 18:50
Fresh strawberries
Egyre többen kezdenek szamócatermesztésbe Fotó: Taras Garkusha tarasg-photo.com Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész országban megtalálható már az üzletekben, piacokon a hazai, fóliás termesztésű szamóca – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

A hazai gyümölcs ízében és állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, mivel frissen kerül a fogyasztókhoz.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett importtól. Egyebek mellett

a magyar gyümölcs állaga kevésbé kemény, a csészelevelei frissebbek, az íze pedig nagyságrendekkel jobb.

A kamara kiemelte: a hazai fajtákat nem koraéretten szedik le, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz.

Finomabb a hazai szamóca az importnál, amelyet a nagy távolságok miatt még éretlenül szednek és csomagolnak
Fotó: Havran Zoltán

A hazai szamóca a szezon alatt három szakaszban kerül kereskedelmi forgalomba: elsőként kis mennyiségben a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe. Ezt követően, május elejétől a fűtetlen fóliasátras, fóliaalagutas termőterületekről érhető el a gyümölcs. Általában május közepétől pedig nagy mennyiségben beszerezhető már a szabadföldi szamóca is.

A hazai termés június közepéig-végéig kitart.

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület mintegy 550 hektár. Az időjárási viszonyoktól függően évente átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A legnagyobb egybefüggő termőterület Bács-Kiskun és Pest megyében található, de sokan termesztenek epret Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében is. A szabadföldi és a fóliasátras, hajtatott termesztés nagyjából fele-fele arányban oszlik el.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentése szerint

a hazai szamóca fogyasztói ára a napokban kilogrammonként átlagosan 3000–3200 forint között alakult,

amely 17 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. Jelentősen nőtt ugyanakkor az importszamóca ára: a Görögországból érkező gyümölcs mintegy 75 százalékkal drágult egy év alatt. Ahogy arról korábban is írtunk, az import szezonális termékek ára jelentősen emelkedett, leginkább a járvány következményei miatt.

Az eper nem szamóca

Az agrárkamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a köznyelvben epernek nevezett gyümölcs valójában szamóca. A fán termő eper és a szamóca rendszertanilag eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába. A gyümölcs termésének színe fehér vagy fekete. A szamóca pedig a Fragaria nemzetségnek, a rózsafélék családjának tagja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.