Óriási keresletet okoz a járványhelyzet a lakáspiacon

A lakhatási igények megváltozása és az otthonteremtési támogatások sokakat késztetnek költözésre.

Pintér
2021. 04. 01. 16:10
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan 15 630 lakásadásvétel történhetett márciusban a Duna House (DH) szerint, amely rendszeresen közli havi tranzakciószám-becslését. – Újabb rekorddal tovább folytatódik a lakáspiac szárnyalása, márciusban az elmúlt tíz évben először lépte át a 15 ezres határt az adásvételek száma – jelezte az ingatlanközvetítő hálózat.

A becsült mennyiség több mint negyven százalékkal nagyobb a tavaly már a koronavírus első hulláma okozta megtorpanással záródó márciusnál, de az idei februári csúcsot is hét százalékkal meghaladta. Összességében 2021 első negyedévében több mint 41 ezer adásvétellel zárhatott a lakáspiac, ami ugyancsak az elmúlt tíz év legerősebb első negyedévét jelenti.

Az aktív piacot és a továbbra is erős keresletet, koronavírus-járvány okozta, nemzetközileg is tapasztalható lakhatási igények változása miatti többlet-adásvételek és idehaza az erre ráerősítő otthonteremtési támogatások okozzák

– közölte a DH, utalva rá, hogy a járványhelyzet és a nyomában terjedő home office és távmunka révén egyre többen keresik a nagyvárosok központjától távolabbi, zöldövezeti lakhatási lehetőségeket, sőt nem kevesen költöznek vidékre. A cég szakértői szerint ez a fajta kereslet éves szinten akár két számjegyű árnövekedést okozhat az ingatlanoknál.

Csúcsot jelzett a DH Pénzügyek a jelzáloghitelek piacán is: a 93 milliárd forinttal elért óriási erősödést az év elejétől indított rengeteg hitelügylet valós megjelenése okozta. Mint közölték, 90 milliárd forint feletti piaccal a jegybank tényadatai szerint tavaly szeptemberben találkozhattunk legutóbb, akkor 92,46 milliárd forint jelzálogcélú lakáshitelt nyújtottak a családoknak a pénzintézetek. A DH Pénzügyek szakértői szerint

mind a jelzáloghitelek, mind az otthonteremtési támogatások körében kiemelkedően erős második negyedévre számítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.