A turisták élményeket keresnek az új korszakban

Bécsben egy új, egységes minősítő rendszer alapján garantálják, hogy a csatlakozott szálláshelyen, vendéglátó üzletben a higiéniai és járványügyi protokollt betartják.

2021. 05. 15. 7:44
null
Austria, Salzburg, historic centre listed as World Heritage by UNESCO, the terrace of the M32 restaurant of the Museum of Modern art on the Monchsberg hill with sight on the domes of historic centre with the cathedral and Hohensalzburg Castle (Photo by MATTES René / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: MATTES RENE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új kezdet magában hordozza a lehetőséget arra, hogy a régi, kitaposott útvonalakat elhagyjuk, s valami jobbat, fenntarthatóbbat kezdjünk el építeni közösen – mondta lapunknak hazánk korábbi bécsi külképviselet-vezetője annak kapcsán, hogy a jövő héten újraindul a turizmus Ausztriában is.

Kovács Balázs kifejtette: az új világban senki sem akar már olyan turista lenni, aki előre rögzített útvonalakat jár be, és hagyományos programokon vesz részt.

– Inkább élményeket, új gondolatokat és a rácsodálkozások örömével járó találkozásokat keresnek az utazók,

akik felfedezni szeretnének – fogalmazott, megjegyezve, hogy a többség egyáltalán nem hiá­nyolja a korábban jellemző tömegturizmust az osztrákoknál sem.

Már a vendégekkel foglalkoznának a biztonságos protokollok szerint felkészült, bécsi vendéglátásban is Fotó: REUTERS

– Oltás, tesztelés, okos és ügyes higié­niai koncepciók, illetve megalapozott, az új turizmus világába vezető távlatos stratégiák. Ezek a lépések szükségesek az újrakezdéshez, visszatéréshez

– sorolta a tanácsadó szakember, úgy folytatva: a sógoroknál a turizmus szektor május 19-ei indulása előtt speciális, ismétlő-gyakorló kurzusokon készítik fel a munkavállalókat a vendégek fogadására. Ezen a napon nyithatnak a szálláshelyek, a vendéglátó egységek, a sport- és kulturális létesítmények Ausztriában.

– Ahogy Magyarországon is tervben van a turizmus törvény módosító javaslata szerint,

egységesített minőségbiztosítási rendszert dolgozott ki a bécsi turisztikai hivatal,

a Wien Touris­mus és a bécsi gazdasági kamara. Az új rendszerben garantálják, hogy

a minősített szálláshelyen, vendéglátó üzletben a higiéniai és járványügyi protokollt következetesen betartják

– mondta.

A magyarországi turizmus által is ostromolt bécsi vendégfogadó területen az elmúlt idők legrosszabb éve volt a tavalyi MTI/AP/Ronald Zak

A minősítő védjegyet ingyen szerzik meg a szolgáltatóhelyek, ahol az ellenőrzés után a kritériumokat teljesítő szálláshelyek a Safe Stay plakettet és annak használati jogát kaphatják meg.

A rendszert alapító szervezetek a megbízhatóság garanciájával is segítenék a forgalom élénkülését.

Az önkéntes programhoz eddig több mint hetven szálláshely csatlakozott az osztrák fővárosban.

– A járvány előtt a régióban sorvezető Ausztriában

a jól kidolgozott higié­niai és biztonsági koncepcióknak köszönhetően felkészülve várják a nyitást a vállalkozások,

szerintük egészséges kompromisszum született az egészségügyi felelősség és a gazdasági racio­nalitás között – vázolta Kovács Balázs, kiemelve, hogy az osztrák szállodaszövetség tagjai már startra készen várják a kezdetet.

Vajon Budapestnek sikerül-e a kanyarban beelőznie az örök rivális fővárost Ausztriában? Erről is szólnak az elkövetkező évek Fotó: Bach Máté

Mint mondta, a szállásadók azt vallják, hogy a magas higiénia standardok és a biztonság mindig is az ausztriai turizmus védjegye volt, ezúttal is bíznak ebben. A tesztelési program és a zöldútlevél gyakorlatba való átültetése alapján az osztrák szállodások kiemelkedő nyári vendégforgalmat várnak.

– Most már a vendégekre szeretne koncentrálni a piac, már nagy szükség van a normál üzemmenet visszaállítására – állapította meg az osztrák fővárosban élő tanácsadó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.