időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

A turisták élményeket keresnek az új korszakban

Thurzó Katalin
2021.05.15. 07:44
A turisták élményeket keresnek az új korszakban

– Az új kezdet magában hordozza a lehetőséget arra, hogy a régi, kitaposott útvonalakat elhagyjuk, s valami jobbat, fenntarthatóbbat kezdjünk el építeni közösen – mondta lapunknak hazánk korábbi bécsi külképviselet-vezetője annak kapcsán, hogy a jövő héten újraindul a turizmus Ausztriában is.

Kovács Balázs kifejtette: az új világban senki sem akar már olyan turista lenni, aki előre rögzített útvonalakat jár be, és hagyományos programokon vesz részt.

– Inkább élményeket, új gondolatokat és a rácsodálkozások örömével járó találkozásokat keresnek az utazók,

akik felfedezni szeretnének – fogalmazott, megjegyezve, hogy a többség egyáltalán nem hiá­nyolja a korábban jellemző tömegturizmust az osztrákoknál sem.

Már a vendégekkel foglalkoznának a biztonságos protokollok szerint felkészült, bécsi vendéglátásban is Fotó: REUTERS

– Oltás, tesztelés, okos és ügyes higié­niai koncepciók, illetve megalapozott, az új turizmus világába vezető távlatos stratégiák. Ezek a lépések szükségesek az újrakezdéshez, visszatéréshez

– sorolta a tanácsadó szakember, úgy folytatva: a sógoroknál a turizmus szektor május 19-ei indulása előtt speciális, ismétlő-gyakorló kurzusokon készítik fel a munkavállalókat a vendégek fogadására. Ezen a napon nyithatnak a szálláshelyek, a vendéglátó egységek, a sport- és kulturális létesítmények Ausztriában.

– Ahogy Magyarországon is tervben van a turizmus törvény módosító javaslata szerint,

egységesített minőségbiztosítási rendszert dolgozott ki a bécsi turisztikai hivatal,

a Wien Touris­mus és a bécsi gazdasági kamara. Az új rendszerben garantálják, hogy

a minősített szálláshelyen, vendéglátó üzletben a higiéniai és járványügyi protokollt következetesen betartják

– mondta.

A magyarországi turizmus által is ostromolt bécsi vendégfogadó területen az elmúlt idők legrosszabb éve volt a tavalyi MTI/AP/Ronald Zak

A minősítő védjegyet ingyen szerzik meg a szolgáltatóhelyek, ahol az ellenőrzés után a kritériumokat teljesítő szálláshelyek a Safe Stay plakettet és annak használati jogát kaphatják meg.

A rendszert alapító szervezetek a megbízhatóság garanciájával is segítenék a forgalom élénkülését.

Az önkéntes programhoz eddig több mint hetven szálláshely csatlakozott az osztrák fővárosban.

– A járvány előtt a régióban sorvezető Ausztriában

a jól kidolgozott higié­niai és biztonsági koncepcióknak köszönhetően felkészülve várják a nyitást a vállalkozások,

szerintük egészséges kompromisszum született az egészségügyi felelősség és a gazdasági racio­nalitás között – vázolta Kovács Balázs, kiemelve, hogy az osztrák szállodaszövetség tagjai már startra készen várják a kezdetet.

Vajon Budapestnek sikerül-e a kanyarban beelőznie az örök rivális fővárost Ausztriában? Erről is szólnak az elkövetkező évek Fotó: Bach Máté

Mint mondta, a szállásadók azt vallják, hogy a magas higiénia standardok és a biztonság mindig is az ausztriai turizmus védjegye volt, ezúttal is bíznak ebben. A tesztelési program és a zöldútlevél gyakorlatba való átültetése alapján az osztrák szállodások kiemelkedő nyári vendégforgalmat várnak.

– Most már a vendégekre szeretne koncentrálni a piac, már nagy szükség van a normál üzemmenet visszaállítására – állapította meg az osztrák fővárosban élő tanácsadó.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.