időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Fidelity: eltérő kilábalási forgatókönyvek

Fellegi Tamás Péter
2021.05.19. 19:25
Fidelity: eltérő kilábalási forgatókönyvek

Míg sok országban az oltási programok felgyorsulása nyomán kezd helyreállni a gazdaság, más helyeken még tombol a járvány. Összességében kilábalóban a világ a vírus okozta ingoványból, az eltérések nagyok lehetnek akár államok, régiók szerint is.

Nagy lendülettel zajlik a gazdasági kilábalás, az újranyitás, de üteme és jellege régiónként eltérő. A Fidelity International elemzői csapata, amely alapvetően a világ makrogazdasági folyamataival foglalkozik, azt a folyamatot vizsgálta, amelynek során a fejlett piacok a közelmúltban komoly előnyre tettek szert, szemben a fejlődő országokkal, amelyekbe lassabban jutottak el a vakcinák. A fejlődő országok maguk is rendkívül eltérő képet mutatnak, és kilátásaik nem csupán az átoltottság mértékétől, hanem az adott ország gazdasági struktúrájától, a jogszabályi környezettől és a belső egyensúlytalanságoktól is függenek.

A fejlett országokban, de főleg az USA-ban, ahol a gyártási és szolgáltatási aktivitás is rekordszintre nőtt, felpörögtek az előzetes beszerzésimenedzser-indexek (bmi). A hatékony oltási programot és a készpénzben dúskáló fogyasztók tömegeit látva a Fidelity továbbra is úgy véli, hogy

az Egyesült Államok lesz a Covid utáni gazdasági kilábalás fő motorja.

Az Egyesült Királyságban a vakcinák gyors elérhetővé válása lehetővé tette a korlátozások részleges feloldását, ami áprilisban a szolgáltatások és a munkaerőpiac megugrását idézte elő. Az eurózónának is sikerült leküzdenie az oltási programokat lassító akadályokat, így az előzetes bmi-k alapján áprilisban az új gyáripari megrendelések volumene és a termelési aktivitás is rekordszintet ért el.

A nagyobb feltörekvő országok közül India helyzete kétségbeejtő, mivel az igazolt új Covid-esetek és az elhunytak száma az elmúlt hónap során az egekbe szökött. EPA/PIYAL ADHIKARY

A járvány harmadik hulláma mára maga alá temette a fejlődő országokat: egyes helyeken a megbetegedések és halálesetek száma a pandémia kitörése óta látott legmagasabb szintre szökött fel. A nagyobb feltörekvő országok közül India helyzete kétségbeejtő, mivel az igazolt új Covid-esetek és az elhunytak száma az elmúlt hónap során az egekbe szökött. Bár a kijárási korlátozások létfontosságúak a vírus terjedésének lassítása és a halálozási ráta csökkentése érdekében, az újranyitás és az élet normalizálódása elsősorban attól függ majd, hogy

sikerül-e kellő mennyiségű vakcinával ellátni a lakosságot.

Ez az a terület, ahol a fejlődő országok (néhány kivételtől eltekintve) jelentős lemaradásban vannak a fejlettekhez képest.

Miközben a világgazdaság lassan kilábal a válságból, és mindenki abban reménykedik, hogy a harmadik hullám lesz az utolsó, egyre világosabbá válik, hogy a talpra állás – főleg a feltörekvő országok körében − időben korántsem annyira egyszerre, és gazdasági/piaci hatásait tekintve sem annyira egységesen zajlik majd, mint ahogyan azt a járvány kitörésekor tapasztaltuk. Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai igazgatója szerint a feltörekvő országok számára három fő kockázatforrás van: a vírusmutációk, az infláció és a járvány utóhatásai.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.