Igazi piacra lépnek a legkisebb napelemek is

Sok kicsi sokra megy, ráadásul egyszerűbb is energiaközösségekben, aggregátorok vezetésével kezelni a háztáji napelemeket, mint egyesével.

2021. 05. 06. 14:55
null
Tata, 2020. július 10. Napelemek a Tatai Szivárvány Óvoda épületén az épületenergetikai felújítás átadásának napján, 2020. július 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A most még végfelhasználóként definiált háztartási áramfogyasztók is a piac aktív szereplőivé válhatnak az úgynevezett aggregátorszervezetekbe vagy energiaközösségekbe tömörüléssel – mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke annak kapcsán, hogy a hatóság a napokban két aggregátorszervezetet vett nyilvántartásba új energiapiaci szereplőként. Erre a Tiszta energia minden európainak uniós jogszabálycsomag ad lehetőséget, amely az idei év első napján lépett hatályba Magyarországon is.

Az új típusú villamosenergia-piaci szereplők definiálására és jogi szabályozására az ad indokot, hogy a megújuló energiaforrások és az okostechnológiák terjedésével az árampiacon egyre több kisméretű fogyasztó-termelő jelenik meg. Ilyenek például a háztartások, a társasházak vagy a kisvállalati szektor. Ezeknek a piacra lépését segíti elő a szabályozás, amely révén a kisméretű, önmagukban gyenge szereplők termelésének és fogyasztásának összefogásával az aggregátor nagyobb portfóliót hozhat létre.

Napelemek a Tatai Szivárvány Óvoda épületén az épületenergetikai felújítás átadásának napján, 2020. július 10-én. Akár egy önkormányzat is alakíthat energiaközösséget
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vagyis ezen termelők tevékenységét célszerűbb nagyobb rendszerekben kezelni, mert már most annyira sok van, hogy már nem hatékony egyesével tartani velük az üzleti kapcsolatot. Aggregált formában viszont ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, például a rugalmassági piacra.

A hivatalhoz februárban és márciusban érkeztek az első nyilvántartásba vételi kérelmek, az első két kérelmezőt – a székesfehérvári Agresol Hungary Kft.-t és a balatonfüredi Energo Hungary Kft.-t – április 27-én nyilvánította aggregátornak a hatóság.

Horváth Péter János kiemelte, hogy az új szereplők belépésével a hazai energiapiac fejlődése újabb szakaszhoz érkezett. – Egy olyan rendszer felé haladunk, amely fogyasztó- és klímabarát, eleget tesz az ellátásbiztonság követelményeinek, és folyamatosan képes innovatív megoldások integrálására – jelentette ki az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.