időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Több évtizedes csúcsot döntött márciusban a lakáshitelezés

Horváth Éva
2021.05.08. 12:11
Több évtizedes csúcsot döntött márciusban a lakáshitelezés

Több mint százmilliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a magyar háztartások idén márciusban, amire a huszonegy éve vezetett statisztikában még nem volt példa. Sőt ez az érték az eddigi – a tavaly szeptemberi több mint 92 milliárdos – havi csúcsértéket is 13 százalékkal meghaladja.

A következő időszakban, egyebek mellett, az idén elindított állami otthonfelújítási programban elérhető hitellehetőségek nyomán további növekedés várható a lakáshitelezésben
Fotó: Bach Máté

Éves összevetésben a márciusi adatok húszszázalékos növekedést mutatnak, a 2019. harmadik havi értéket pedig 35 százalékkal haladják meg – állapítja meg az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó Money.hu a Magyar Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Hivatal adatait feldolgozó, legfrissebb elemzésében. Ugyanakkor az első negyedévben kötött lakáshitel-szerződések mintegy 232 milliárd forintos összege négy százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

A Money.hu szakértői szerint

a márciusi kiugró eredmény részben annak köszönhető, hogy az év elején sok lakásadásvételt hoztak tető alá a piacon, és vélhetően voltak olyan háztartások is, amelyek a korábban elhalasztott hitelfelvételt most pótolták.

A kedvező első negyedéves adatok dacára a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság azonban nem múlt el, azaz van még helye a növekedésnek, s erre utalnak a hosszabb távú adatok is: a folyósított lakáskölcsönök darabszáma az elmúlt négy évben 104–111 ezer között stagnált, miközben az állományuk az átlagos hitelösszeg emelkedése miatt egyre feljebb kúszott. A Money.hu szakértői szerint ez arra utal, hogy sokan most is tartanak még a lakáshitel-felvételtől, pedig az elérhető konstrukciók viszonylag olcsók.

A Money.hu mindazonáltal a járvány okozta bizonytalanság visszahúzódása után a gazdaság újraindulása, a bérek emelkedése, a lakáspiaci élénkülés és az idén elindított állami otthonfelújítási programban elérhető hitellehetőségek nyomán növekedést vár a lakáshitelezésben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.