Több évtizedes csúcsot döntött márciusban a lakáshitelezés

A kedvező tavaszi adatok dacára a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság egy ideig még kitart, azaz van még helye a növekedésnek.

Horváth Éva
2021. 05. 08. 12:11
null
Az új lakások drágulása még most is jelentős, ráadásul az építőanyagárak emelkedése miatt tovább fognak drágulni Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százmilliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a magyar háztartások idén márciusban, amire a huszonegy éve vezetett statisztikában még nem volt példa. Sőt ez az érték az eddigi – a tavaly szeptemberi több mint 92 milliárdos – havi csúcsértéket is 13 százalékkal meghaladja.

A következő időszakban, egyebek mellett, az idén elindított állami otthonfelújítási programban elérhető hitellehetőségek nyomán további növekedés várható a lakáshitelezésben
Fotó: Bach Máté

Éves összevetésben a márciusi adatok húszszázalékos növekedést mutatnak, a 2019. harmadik havi értéket pedig 35 százalékkal haladják meg – állapítja meg az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó Money.hu a Magyar Nemzeti Bank és a Központi Statisztikai Hivatal adatait feldolgozó, legfrissebb elemzésében. Ugyanakkor az első negyedévben kötött lakáshitel-szerződések mintegy 232 milliárd forintos összege négy százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

A Money.hu szakértői szerint

a márciusi kiugró eredmény részben annak köszönhető, hogy az év elején sok lakásadásvételt hoztak tető alá a piacon, és vélhetően voltak olyan háztartások is, amelyek a korábban elhalasztott hitelfelvételt most pótolták.

A kedvező első negyedéves adatok dacára a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság azonban nem múlt el, azaz van még helye a növekedésnek, s erre utalnak a hosszabb távú adatok is: a folyósított lakáskölcsönök darabszáma az elmúlt négy évben 104–111 ezer között stagnált, miközben az állományuk az átlagos hitelösszeg emelkedése miatt egyre feljebb kúszott. A Money.hu szakértői szerint ez arra utal, hogy sokan most is tartanak még a lakáshitel-felvételtől, pedig az elérhető konstrukciók viszonylag olcsók.

A Money.hu mindazonáltal a járvány okozta bizonytalanság visszahúzódása után a gazdaság újraindulása, a bérek emelkedése, a lakáspiaci élénkülés és az idén elindított állami otthonfelújítási programban elérhető hitellehetőségek nyomán növekedést vár a lakáshitelezésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.