időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Bécs luxussal csábítja az osztrákokat

Thurzó Katalin
2021.06.04. 06:44
Bécs luxussal csábítja az osztrákokat

Belehúztak az osztrák fővárosban: egy hónapig olyan exkluzív élményeket kínálnak kedvezménnyel az ausztriai lakosoknak, amelyek megélésére máskor nincs lehetőség. Bécs a kezdeményezéssel a gazdaság újraindulását, a munkahelymegőrzést támogatja, utóbbi kapcsán alig több mint tíz nappal az újraindulás után 22 ezer visszatérő alkalmazottat számoltak.

A szövetségi kormány támogatásával június végéig tartó forgalomélénkítő kampányt indítottak az osztrák fővárosban, hogy így ösztönözzék a helyi gazdaság újraindulását és biztosítsák a munkahelyek védelmét. Az Éld át a fővárosod! elnevezésű akcióban a belföldieknek szóló különleges ajánlatokkal néhány napos bécsi szabadságolást népszerűsítenek.

Bécsben 50 ezer álláshelyet biztosít a turizmus, az újraindítást támogató akció nagy lehetőség, amelyet a gazdasági kamara is támogat.

A kampány szlogenje szerint olyan élményekhez juthatnak az osztrákok, amelyet nem lehet pénzért megvenni, ez felkelti az érdeklődést – vázolta lapunknak Kovács Balázs az osztrák főváros új lépését a vállalkozások támogatására.

A korábban külképviselet-vezetőként Bécsben élő turisztikai szakértő részletezte, hogy az ausztriai lakhellyel rendelkezőket megszólító akcióhoz tartozó speciális VIP-csomagba árkedvezménnyel kínált exkluzív programok vannak – a „csak most” és „egyszer az életben” felkiáltású lehetőséggel a saját fővárosukat más perspektívából megélni kívánó ausztriai lakosokat várják a bécsi szolgáltatók – fogalmazott.

Lényegében elmaradt a téli szezon Ausztriában, fellélegeztek az újraindulással a szolgáltatók
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ehhez eddig közel 30 négy- és ötcsillagos szálloda csatlakozott, mint például a Ritz Carlton, a Park Hyatt Vienna vagy a Hotel Sacher és az Imperial szálloda – sorolta Kovács Balázs, hozzátéve, hogy két főre és két éjszakára szóló szálláshely-programcsomaggal már 199 eurótól elérhető, de a legfelső luxuskategóriában sem kerül a kétéjszakás városi kaland többe, mint 499 euró.

– Nem csak a szállodákban függenek a munkahelyek a turizmustól, hanem sokkal több iparágban: a gasztronómiában, a kulturális intézményekben, a közlekedésben, a látnivalókban és természetesen a város kulturális kínálatában.

Csak a bécsi színházi színpadok egy átlagos évben mintegy 300 ezer kultúrarajongót vonzanak – idézte a szakértő Markus Grießler, a Bécsi Kereskedelmi Kamara idegenforgalmi szekciója elnökének szavait.

Az ötletgazda Christian Lerner pedig a kezdeményezés indításakor az osztrák Kuriernak elmondta: tavaly nyáron már kipróbálták a kampányt, akkor tízezer osztrák élt a lehetőséggel, és leginkább a luxuskategória szálláshelyei voltak kedveltek.

Budapest rajtközelben. Jön a fővárosok versengése a külföldi vendégekért
Fotó: Bach Máté

– Bár a tavalyi foglalások a kezdeti várakozásokat alulmúlták, idén bíznak az akció sikerében, abban, hogy sokan látogatnak a vidéki Ausztriából Bécsbe. Arra is építenek, hogy a bécsiek közül is sokan szeretnék más szemszögből megismerni, megélni a saját fővárosukat – mondta Kovács Balázs.

Azt is jelezte: megmozgatta a munkaerőpiacot az osztrák turizmus újraindulása május 19-e után, és

néhány nap alatt a másfél évvel korábbi munkanélküliségi adatokat mérték Ausztriában.

– Május végén 400 ezer állástalant vagy továbbképzésben lévőt tartottak nyilván a munkaügyi hivatalok.

– Utoljára a Covid előtt volt hasonló szinten ez az adat. A turizmus újraindítását követően közel 22 ezer korábbi munkanélküli tért vissza a foglalkoztatottak közé, és további 135 ezer „kurzarbeit” munkaidőben dolgozó állt vissza teljes munkaidőbe. Arra számítanak, hogy nyárig a pozitív tendencia folyamatosan nő – fűzte hozzá.

Tovább enyhítenek

Június 10-től újabb enyhítések lépnek életbe nyugati szomszédunknál. A védőtávolságot a meglévő két méterről egy méterre csökkentik, míg a turistabuszok a korábbi 50 százalékos kapacitás helyett teljes mértékben kihasználhatók. A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 75 százalékát tölthetik be a korábbi 50 százalékkal szemben. A vendéglátóhelyeken a zárórát este 10 óráról éjfélre módosítják, július elsejével pedig teljesen eltörlik. Az üzletek, uszodák és fitneszszalonok is több látogatót fogadhatnak a jövő hét közepétől, mivel a korábbi 20 négyzetméterrel szemben már csak 10 négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet. A maszkviselést július elejétől eltörlik, addig a zárt tereken továbbra is használni kell Ausztriában. Fő szabályképpen mindenhol érvényes, hogy a turisztikai szolgáltatások igénybevételéhez a „zöld útlevelet” kell használni, amely június 4-től már digitális formában is létezik Ausztriában.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.