időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Bodó Judit lett a 15. Borászok Borásza díj nyertese

Forrás: Borászok Borásza
2021.06.04. 21:46
Bodó Judit lett a 15. Borászok Borásza díj nyertese

A pontos szabályok szerint a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az ötven legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze.

A 2021. június 4-én este a díj „szülőhazájában”, Etyeken megtartott Borászok Borásza díjátadót Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. A rendezvényen Bodó Juditot választották a tizenötödik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat, és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.

Borászok Borásza:

Bodó Judit

Borászok Barátja:

Bányai Gábor Botond

A Jövő Borásza ösztöndíjasa:

Takács Réka Emese

Bodó Judit Fotó: Borászok Borásza

Hogyan választották meg az ötvenek a borászok borászát?

A pontos szabályok szerint a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az ötven legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazattal két fordulón választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az alábbi ötfős döntő:

Fotó: Borászok Borásza

A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joga, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Bodó Judit a 15. Borászok Borásza. A díjat a tavalyi győztes laudációja után Nagy István agrárminiszter adta át.

Bodó Judit a 15. Borászok Borásza Fotó: Borászok Borásza

A borászok barátja díj

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit, és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyeket jelölték a díjra:

Fotó: Borászok Borásza

Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joga pedig szintén az ötveneknek volt. 2021-ben Bányai Gábor Botond lett a Borászok Barátja, aki egy pincekulcsot is kapott, ami azt szimbolizálja, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

Bányai Gábor Botond Fotó: Borászok Borásza

A jövő borásza

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány ötödször írta ki a Jövő Borásza ösztöndíjat, amelyre borászhallgatók pályázhattak, és a nyertes, Takács Réka Emese többek között egymillió forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereménye a tanulás és a tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:

 • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó egymillió forintos anyagi támogatása;
 • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél;
 • tiszteletjegy a Borjog és bormarketing című konferenciára;
 • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.
 • A következő kiírás már elérhető a Borászok Borásza honlapján, és – a hagyományok szerint – november 15-ig lehet pályázni a Jövő Borásza ösztöndíjra.

  Kiemelt kép: Borászok Borásza

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.