Erősödéssel és gyarapodással zárta 2020-as évét a Talentis Agro Zrt.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság ellenére több mint 25,6 milliárdos árbevétellel, csaknem 5,5 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel, valamint 8,6 milliárd forint EBIDTA-val zárta tavalyi üzleti évét a Mészáros-csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. – derül ki a cégcsoport nyilvánosságra hozott 2020-as konszolidált jelentéséből.

2021. 06. 30. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mészáros-csoport mezőgazdasági tevékenységet végző vállalataiból 2018 végén létrejött Talentis Agro Zrt. számára a 2020-as év volt a második teljes üzleti év. A holdingba tartozó 27 vállalatban három fő stratégiai ágazat fejlesztését tűzték ki célként: a növénytermesztést, a tejelőszarvasmarha-tenyésztést és árutojás-termelést. A Talentis Agro Zrt. húzóágazata a növénytermesztés, jelenleg mintegy 42 ezer hektáron gazdálkodik, amelyből 36 ezer hektár szántó. Az árbevétel csaknem kétharmada (71,2 százalék) az állattenyésztési és növénytermesztési főágazatokban jelentkezik.

Noha a 2020-as év sok kihívást hozott az agráriumban is, amint azt a tavalyi pénzügyi mutatók alátámasztják, a vállalatcsoport az elmúlt két év alatt Magyarország egyik legnagyobb élelmiszer- és takarmány-alapanyag előállítójává vált. Nettó árbevételét közel hárommilliárd forinttal, adózás előtti eredményét 1,5 milliárd forinttal, EBIDTA- mutatóját pedig 1,9 milliárd forinttal tudta növelni a 2019-es adatokhoz képest.

A baromfi-, sertés- és szarvasmarhatenyésztés-ágazatok 2020-ban csaknem 12 milliárd forintos nettó árbevételt produkáltak.

Ezen ágazatok közül is a legjelentősebb árbevételt adó, a mintegy 7 470 tehén átlaglétszámú, elsősorban Holstein-fríz fajtájú szarvasmarha-tenyésztés, amelynek köszönhetően a tejtermelésben már most is piacvezetőnek számít a cégcsoport. A növénytermesztés a Talentis Agro második legeredményesebb ágazata, több mint 6,2 milliárd forintos nettó árbevétellel.

A Talentis Agro Zrt. árbevétele elsősorban belföldi értékesítésekből származott. A holding ugyanakkor az Európai Unión belülre és kívülre egyaránt exportált, elsősorban termelői nyers tejet, borászati termékeket, gabonát, olajos magvakat, illetve vetőmagokat.

Az 1106 főt foglalkoztató cégcsoport árbevétele és üzemi eredménye 13 százalékkal, az EBITDA 29 százalékkal, az adózás előtti eredménye pedig 35 százalékkal emelkedett a 2020-as üzleti évben az egy esztendővel korábbiakhoz képest.

A Talentis Agro Zrt. konszolidált üzleti jelentéséből kiderül: a cégcsoport stabil likviditással rendelkezik. Amellett, hogy 2020-ban több sikeres akvizíciót hajtott végre, jelentős forrásokat tudott biztosítani termelő vállalatainak korszerűsítésére is. A társaság a közelmúltban jelentette be, hogy AgroLink néven Magyarországon eddig egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó, mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglalkozó integrátor céget hozott létre a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap és egy pénzügyi befektető társulásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.