időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Karácsony újabb állítása dőlt meg + videó

Jakubász
2021.06.23. 14:53
Karácsony újabb állítása dőlt meg + videó

Budapestet jóformán csupán egy hajszál választja el attól, hogy az anyagi ellehetetlenülés határára kerüljön – ez a nyilvánvaló következtetés vonható le Karácsony Gergely utóbbi időkben tett nyilatkozataiból. A főpolgármester tavaly év végén arról beszélt, hogy a főváros lassan feléli a tartalékait, az idei esztendő elején pedig annak rémképét festette fel, hogy Budapest novemberre akár fizetésképtelenné is válhat. Nemrégiben még egyértelműbben fogalmazott, amikor közölte, hogy a főváros a pénzügyi tartalékaiból él, és amikor ezek elfogynak, le fog állni a város. A borús jóslatok miatt megvizsgáltuk, hogyan is állt anyagilag mostanában Budapest.

Tavaly ősszel – szeptember végén – több mint kétszázmilliárd forintja volt a fővárosnak, az összeg nagyja állampapírban állt, de a készpénzállomány is meghaladta a nyolcvanmilliárd forintot. A summa az esztendő végére apadt ugyan, de – mindent egybeszámítva – akkor sem ment 120 milliárd forint alá. A legfrissebb, március végi állapotot tükröző adatsor pedig már 150 milliárdos állampapírról és más pénzeszközről szól.

A pénzügyi adatok semmiképpen sem egy csupán hónapról hónapra élő önkormányzat képét festik fel.

Ahhoz, hogy akkor miről is lehet szó valójában, Tarlós István korábbi főpolgármester minapi nyilatkozata adhat kellő támpontot. A Budapestet kilenc éven át vezető politikus a Patrióta YouTube-csatornán látható interjúban a Karácsony vezette önkormányzat működéséről szólva arról beszélt: nagyon nagy csúsztatások vannak Karácsony Gergelyék kommunikációjában. – Meg kell nézni, hogy mi történt 2010 és 2019 között a fővárosban. Tételesen leltárt kell csinálni, hogy mi valósult meg, mi nem, és ehhez képest mi történt előtte húsz évig, illetve azóta két évig. Ebből el lehet dönteni, hogy mi az igazság – mondta Tarlós István.

– De ami itt megy – folytatta –, az kommunikációs trükközés, hanta, érzelem, indulat, hatalomvágy és a közvélemény durva félrevezetése.

A volt városvezető szerint ezt muszáj kimondani, mert ez felel meg az igazságnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.