Budapest-modell: kamarai javaslatok a nyár végére

Már zajlik a szakértői munka a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál, hogy a nyár végére az egész országot átfogóan, illetve Budapestet kiemelten vizsgáló komplex javaslatcsomagot tegyenek le a fővárosi üzleti modell átalakítására. Az egyes kerületekben, térségekben kiemelik és kijavítják azokat az elemeket a jelenlegi városi működésből, amelyek negatívan befolyásolják a teljes modellt.

2021. 06. 15. 7:28
null
Több belföldi turistát várnának a fővárosba Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy olyan országos, turisztikai, de annál szélesebb szempontok szerint megvizsgált fejlesztési tervet szeretnénk összeállítani, amelyben Budapest a saját súlyának megfelelően kiemelt módon szerepel. De nemcsak a fővárost vizsgáljuk átfogóan, hanem a megcélzott küldőpiaccal, azaz a vidéki Magyarország térségeivel is foglalkozunk, és

mindenütt kiemeljük azokat a területeket, ahol erős gond lehet. Ezeken megpróbálunk segíteni

– közölte a Magyar Nemzettel Parragh László a Budapest üzleti modelljének változtatásával kapcsolatos kamarai elképzelésekről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke jelezte:

augusztus végéig leteszik a kormány asztalára a turizmus szektor működését is minden részletében érintő kamarai javaslatcsomagot,

amelyben például megvizsgálják egyebek mellett az üzletek nyitvatartási, dohányzási szabályait.

Mint mondta, az előrelépéshez, a modellváltáshoz a kormányzat és a vállalkozók, érdekképviseletek törekvésein kívül a budapesti városvezetés egyértelmű szándékai is szükségesek.

– Fontos kérdés például, hogy az egyes kerületek képesek-e olyan szabályozást kialakítani, ami a helyi lakóknak és a turistáknak is kedvez, például a köztisztaság, a lépcsőházak zárási ideje vagy az üzletek működése szempontjából.

Kellő szabályozottságra van szükség minden kerületben és fővárosszinten,

hogy a munkahelyek is biztonságban legyenek – fejtette ki, megemlítve olyan bécsi példákat is, ami a jóval kevesebb bevásárlóközpontról, illetve az összehangolt parkolási rendszerről szól.

– Várjuk a budapesti városvezetés elképzeléseit is, hogy mit tudnak tenni az előrelépés érdekében. A hatalmas dugók a városban például nem azt erősítik, hogy a környezetvédelemben élen járnak – mutatott rá az MKIK elnöke.

Parragh László kifejtette:

az a városmodell, ami a turizmusra épült Budapesten, láthatóan rengeteg hibát tartalmaz

a sok hasznos, hagyományos eleme mellett.

– A modell súlypontja néhány pesti kerület, amelyek olcsó éttermi és italszolgáltatásuk, olcsó szálláshelyeik és szolgáltatásaik miatt negatív elemmé váltak. Ezeket megpróbáljuk kiemelni, kijavítani – mondta.

Több belföldi turistát várnának a fővárosba
Fotó: Havran Zoltán

Szerinte továbbá

nagyon fontos a belföldi vendégeket is a főváros felé terelni,

ahol a turizmus forgalmának csak a tizedét adják; akár római mintára, ahol az éves forgalom negyven százalékát maguk az olaszok teszik ki.

– A harmadik lényeges irány pedig az, hogy

a szolgáltatások, fesztiválok, programok olyan összehangolása kell országosan,

amely ténylegesen ide vonzza a turistákat – folytatta, megjegyezve, hogy mindezekhez együttműködés lenne szükséges a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat és az egyes kerületek között is.

– Elsődleges, hogy egyáltalán leüljünk, és értelmes módon beszéljünk. Ez most még kihívás, de egyben lehetőség is – fogalmazott Parragh László. Szerinte ugyanis nem szabad azt hinni, hogy Prága vagy Bécs nem igyekszik az újraindulás után felerősödni.

– Valamit le kellene tenni az asztalra Budapesten is, ahol teljesen más lesz a kilábalás, mint a vidéki turizmusban,

ami a nyáron robbanni fog, a Balaton például tömve lesz, ez látszik a foglalásokból – húzta alá az MKIK vezetője.

– A budapesti idegenforgalom nagyon komoly károkat szenvedett a pandémia alatt.

A járvány előtti beutazási szám várhatóan csak évek alatt, fokozatosan épülhet majd vissza.

Ez viszont további terheket ró a koronavírus-válság által kivéreztetett fővárosi turisztikai és vendéglátó ágazatra – ezt már a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke mondta lapunknak.

Nagy Elek közölte: a BKIK üdvözli a szándékot a budapesti turizmus átalakítására, illetve, hogy a belföld számára is vonzó célpont legyen a főváros.

– A szemléletváltást nagyban segítené, ha a főváros és az ágazati irányítás konkrét programokat dolgozna ki, ebben maximálisan partnerek tudunk lenni – emelte ki, hozzátéve, hogy

kiemelt belföldi célponttá kell tenni a fővárost már az idei nyárra és őszre az utazási kínálatban,

pótolva a forgalomkiesés egy részét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.