időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Kezdődhet az újraindítás a frissített adótörvénnyel

Forrás: MTI
2021.06.08. 11:35
Kezdődhet az újraindítás a frissített adótörvénnyel

A képviselők százhúsz igen szavazattal, hatvan ellenvokssal szavazták meg a jogszabálycsomagot, amellyel a kormány célja a gazdaság újraindításának támogatása – számolt be az MTI.

Varga Mihály pénzügyminiszter a voksolást azzal kommentálta, hogy hatvan baloldali képviselő mondott nemet az adócsökkentésekre.

Az újraindítás érdekében csökkennek a munkáltatói terhek: a jövő év közepétől fél százalékponttal mérséklődik a szociális hozzájárulási adó, így az már csak 15 százalékos lesz. Ahogy a pénzügyminiszter korábban elmondta,

a munkát terhelő adó értéke így két százalékponttal csökken, és tovább egyszerűsödik az adórendszer. A változások eredményeként évente 250 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál.

Emellett a szakképzési hozzájárulás a kedvezmények fenntartása mellett beépül az adóba.

Egyszerűbb lesz az egyéni vállalkozóknak is

Jövőre már az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választható az átalányadózás. Az így adózó egyéni vállalkozásoknak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, továbbá

élhetnek a családi adókedvezmény lehetőségével is. Az intézkedés hetvenezer vállalkozásnak jelent könnyebbséget.

A törvény rögzíti az átalányadóval adózó jövedelem megállapításához alkalmazható költséghányadokat. Az egyéni vállalkozók az alábbi költséghányadok levonásával állapíthatják meg jövedelmüket:

 • alapesetben, a törvényben meghatározott tevékenységek esetében negyven százalék;
 • az ezen tevékenységeket és kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozók esetében nyolcvan százalék;
 • az adóév egészében kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozóknál kilencven százalék;
 • a mezőgazdasági őstermelőknél pedig szintén kilencven százalék a figyelembe veendő hányad.
 • Az egyéni vállalkozók is élhetnek a családi adókedvezménnyel
  Fotó: Bama.hu

  Változás, hogy a társaságiadó-törvénybe már teljes egészében beépül az adóelkerülést célzó uniós direktíva.

  Könnyített adományozás

  A törvény bevezeti a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó szabályokat. Ezeknek a szervezeteknek nem kell társasági adót fizetniük azon bevétele után, amelyet céljuk, közfeladatuk ellátására szereztek. Ezek az alapítványok személyes illetékmentességet is élveznek, illetve az ezen szervezeteknek nyújtott vagyonjuttatással, támogatással nem kell megnövelni az energiaellátók jövedelemadó-alapját.

  A felsőoktatási támogatási megállapodás adóalap-kedvezménye a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartásban lévő egyetem támogatása esetén háromszáz százalékos lesz.

  Kedvezmény a pénz- és az energiapiacnak

  A gazdaság újraindítása érekében a jövő évtől nem kell különadót fizetniük a kockázatitőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek sem.

  Az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményükből. A kormány célja ezzel a rezsicsökkentés eredményének megőrzése.

  A kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítését szolgálja, hogy az ezen befektetésekből származó jövedelmek adóterhe 30,5 százalékról 15-re mérséklődik.

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.