Lemarad az acélpiac szárnyalásáról a Dunaferr?

Alig termel a stratégiai jelentőségű acélmű, pedig most jó áron értékesíthetne. Az üzemeltető a tartozásokért nem felel, de bedöntheti a beszállítókat.

Forrás: duol.hu2021. 06. 25. 9:23
null
Fotó: Zsedrovits Eniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunaferr korábban soha nem működött a jelenlegihez hasonlóan alacsony intenzitással, a munkavállalók pedig a bizonytalan jövő, a kollektív szerződés megszüntetése, a bérek kilenc hónapja tartó két részletben való fizetése, a vállalat törvénytelen működése miatt sorra hagyják el a gyárat – írja a Duol.hu, a dunaújvárosi hírportál.

A legfeljebb negyed, harmad kapacitással termelő Dunaferr első öt hónapi vesztesége megközelítőleg egymilliárd forint. Azonban az elmúlt évben két és fél, háromszorosára nőttek az acéltermékek árai – már a szeptemberi megrendelésekre is tonnánként 1500-1600 eurót kérnek a hidegen hengerelt táblalemezért – ám a lap szerint ezt a lehetőséget nem tudja vagy nem akarja kihasználni a jelenlegi menedzsment. Ugyanakkor a magas árak még az ennyire alacsony kibocsátás mellett is biztosítják a minimális profitot az annak idején tisztázatlan körülmények között felbukkant üzemeltetőnek.

Nem látni tisztán a jövőképet
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Dunaferr működését jelenleg a vállalat eszközeivel, bérmunkáztatással biztosítja ez a vállalkozás, amellyel nem tudni, ki kötött megállapodást, ugyanis a Dunaferrnek közel egy éve nincs törvényes képviselője. Így a Dunaferr egyfelől kevesebb adót fizet, illetve hatalmas adósságokat generált a magyar illetve a külföldi beszállítók körében, ám a működtetőt ez nem terheli.

A tartozás a Dunaferr esetleges bukása esetén viszont a magyar vállalkozások nem teljesítési láncához vezethet, ami magával is ránthatja ezeket a cégeket is.

A szövevényes tulajdonosi háttérről korábban a Magyar Nemzet is írt, Magyarország egyik stratégiai üzemének bizonytalan jövőképéről további részleteket a Duol.hu cikkében olvashat. Mráz Ágoston Sámuel azon feltevését, amely szerint

a Dunaferr mára kialakult helyzete a Gyurcsány-kormány felelőtlen privatizációs lépései nyomán következett be,

ebben a cikkben idéztük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.