Ma állhat helyre a termelés a Mátrai Erőműben

Az öregedő létesítmény az elmúlt napokban több feladatot adott a szakembereknek, bár a két üzemzavar nem tekinthető rendkívüli események.

2021. 06. 06. 14:10
null
2020.07.08. Visonta Visonta. Mátrai Erőmű, MVM , bánya lignit Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eseménydús volt a hét második fele a belföldi áramtermelés éves szinten 16 százalékát biztosító Mátrai Erőműben, a javításokat végző szakembereknek több feladata is adódott. Az öt blokk közül az 5. számú éves tervezett nagyjavítása már zajlott – és jelenleg is folyamatban van –, amikor csütörtökön a 3. kazánban a gőzturbina meghibásodása miatt leállt a termelés. A helyreállítás nagyjából egy napot vett igénybe, pénteken ismét üzembe helyezték az egységet, de mielőtt ez megtörténhetett volna, aznap hajnalban a 4. blokk kazánjában sérült meg egy cső. Emiatt ez a blokk is leállt, néhány órán keresztül egyáltalán nem termelt a létesítmény. A Mátrai Erőmű Zrt. a távirati irodát az eseményről úgy tájékoztatta, hogy a javítás befejezését vasárnapra tervezik, azt követően pedig a kétblokkos normál üzem helyreáll.

Eközben pedig az 5. blokk főjavítása is a végéhez közeledik. Szombaton délután már a keddig tartó üzemi próbákat indították el, amit a 224 MW-os villamosenergia-termelő egység hálózatra kapcsolása követ majd.

A 3. és a 4. blokk üzemzavara nem tekinthető rendkívülinek – hangsúlyozta a társaság –, tekintettel arra, hogy az elhárítást az erőműben megszokott protokoll szerint végezték az illetékes hatóságok tájékoztatása mellett.

Az események a környezetre és a személyzetre nem jelentettek veszélyt, a két meghibásodás a normál működésből, elhasználódásból adódott.

Ezek az események is rávilágítanak arra, mennyire időszerű a Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása.

A létesítmény Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője
Fotó: Bach Máté

A projekt idén kezdődött el, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium az előző év decemberében aláírta az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynökségével a támogatásról szóló szerződést. Az ebben foglaltak alapján 5,2 milliárd forint uniós forrás fordítható a Nemzeti energia- és klímaterv, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő projekt végrehajtására.

Az átalakítás átképzési és vállalati mobilizációs programjai révén biztosítja az érintett munkavállalók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges átképzéseket. A Mátrai Erőmű Magyarország energetikai kulcsszereplője, 2100 munkavállaló és közvetve mintegy négyezer család megélhetését biztosítja a régióban.

A szénerőmű ugyanakkor a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért is felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása. A lignittüzelésű blokkokat a tervek szerint 2025. végén végleg kivonják a termelésből, az elavult egységeket új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiák váltják. A projektet az MVM-csoport vezényli le, a Mátrai Erőmű 2020-ban került a társaság tulajdonába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.