Elemér 2024. február 28.
logo

Most kiderülhet, valójában mekkora területen öntöznek a gazdák

Magyar Nemzet
2021.06.20. 07:05
Most kiderülhet, valójában mekkora területen öntöznek a gazdák

Tavaly összesen 178 ezer hektár termőföldterület rendelkezett vízjogi engedéllyel. Hivatalosan tehát ekkora mezőgazdasági területen működött olyan berendezés, amely lehetővé tette a mezőgazdasági vízfelhasználást, és a létesítményeket engedélyeztették is a tulajdonosok – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet jelentéséből. A beküldött adatok alapján a gazdálkodók mindössze 77 306 hektáron öntözik földjeiket.

A szankciómentes kútbejelentés célja, hogy kiderüljön, mekkora területet öntöznek ténylegesen a gazdák
Fotó: MTI

A hivatalos adatok várhatóan csak ettől az évtől mutatnak valós képet a tényleges mezőgazdasági vízfelhasználásról. Ennek oka a kútamnesztia elnevezéssel híressé vált szabályváltozás. Ennek célja, hogy

szankciómentesen bejelenthetik a termelők azokat az öntözőberendezéseiket, amelyek nem szabályosan létesültek vagy valamilyen okból elmaradt a hatósági bejelentés.

Nemcsak a szabályok könnyítése, de a pályázatok is érdemben növelhetik az öntözött területek nagyságát: az öntözési közösségek és berendezések létesítését több milliárd forinttal támogatja a kormány.

A gazdáknak is érdekük a szabályos vízfelhasználás, mivel az aszály évről évre óriási károkat okoz. Így az öntözés a gazdák versenyképességének a zálogává válik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.