Most kiderülhet, valójában mekkora területen öntöznek a gazdák

Tavaly elvben 178 ezer hektárt öntözhettek a gazdák, de a szabálytalan kutakról eddig semmit sem tudunk.

Magyar Nemzet
2021. 06. 20. 7:05
KECSKÉS János;
Számottevően csökkenhet a szárazság idején komoly károkat szenvedő ültetvények aránya Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly összesen 178 ezer hektár termőföldterület rendelkezett vízjogi engedéllyel. Hivatalosan tehát ekkora mezőgazdasági területen működött olyan berendezés, amely lehetővé tette a mezőgazdasági vízfelhasználást, és a létesítményeket engedélyeztették is a tulajdonosok – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet jelentéséből. A beküldött adatok alapján a gazdálkodók mindössze 77 306 hektáron öntözik földjeiket.

A szankciómentes kútbejelentés célja, hogy kiderüljön, mekkora területet öntöznek ténylegesen a gazdák
Fotó: MTI

A hivatalos adatok várhatóan csak ettől az évtől mutatnak valós képet a tényleges mezőgazdasági vízfelhasználásról. Ennek oka a kútamnesztia elnevezéssel híressé vált szabályváltozás. Ennek célja, hogy

szankciómentesen bejelenthetik a termelők azokat az öntözőberendezéseiket, amelyek nem szabályosan létesültek vagy valamilyen okból elmaradt a hatósági bejelentés.

Nemcsak a szabályok könnyítése, de a pályázatok is érdemben növelhetik az öntözött területek nagyságát: az öntözési közösségek és berendezések létesítését több milliárd forinttal támogatja a kormány.

A gazdáknak is érdekük a szabályos vízfelhasználás, mivel az aszály évről évre óriási károkat okoz. Így az öntözés a gazdák versenyképességének a zálogává válik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.