időjárás °C Vendel 2021. October 20.
logo

Lepipálhatjuk az Egyesült Államokat is

Jakubász Tamás
2021.06.16. 06:50
Lepipálhatjuk az Egyesült Államokat is

Jövő év elején másfél millió gyermeket nevelő adófizető kaphatja vissza legalább részben azt az összeget, amelyet idén személyi jövedelemadó címén az államnak befizet. Egy-egy érintett átlagosan négyszázezer forintot vehet kézhez. Hasonló horderejű intézkedést tulajdonképpen csak egy állam hajtott végre a koronavírus-járványból kilábalóban: az Egyesült Államok.

Az elmúlt napokban a legkülönfélébb módon igyekezett fogást találni a baloldal a miniszterelnök múlt szerdai bejelentésén. Orbán Viktor a gazdaság újraindításáról tartott Világgazdaság-konferencián az szja-visszatérítés lehetőségéről beszélt, vagyis azt szorgalmazta, hogy a gyermeket nevelő családok 2022 első hónapjaiban kapják vissza azt az összeget, amelyet a szülők idén személyi jövedelemadó (szja) címén a közkasszának befizetnek.

Az intézkedést a kormányfő szerint akkor lehet bevezetni, ha a gazdaság idei növekedése eléri az 5,5 százalékot.

Lényeges elem emellett, hogy az adót legfeljebb az átlagfizetésig kapná vissza minden érintett, de a nagyjából 450 ezer forintos havi bruttó jövedelem adóját azok is kézhez vehetnék, akik ennél egyébként többet keresnek. Fontos részlet még, hogy az elhangzottak alapján csak a ténylegesen befizetett szja járhat vissza.

Mit tudunk eddig?

1. Orbán Viktor miniszterelnök június 9-én, a Világgazdaság Magyarország újraindul! című konferenciáján azt szorgalmazta, hogy ha idehaza a gazdasági növekedés idén eléri az 5,5 százalékot, az állam jövőre adja vissza a gyermeket nevelő szülőknek az idén befizetett személyi jövedelemadójukat.

2. Az szja-visszatérítésnek lesz felső határa, legfeljebb az átlagjövedelem adóját kaphatják vissza a családok.

3. Több mint egymillió családot, ezzel másfél millió adófizetőt érinthet az intézkedés, ami 550-580 milliárd forint kiadást jelenthet a költségvetésnek.

4. Egy-egy jogosult szülő átlagosan négyszázezer forintot kaphat vissza.

5. A lépés célja, hogy a családok feltölthessék a pandémia ideje alatt kimerült tartalékaikat.

6. Az adóhivatal az év első hónapjaiban utalhatja vissza az összeget.

7. Az elképzelést a kormány nemzeti konzultációra bocsátja.

A kormányzati számítások szerint az intézkedés több mint egymillió családnak s nagyjából másfél millió szülőnek jelentene pluszpénzt a jövő év elején,

összességében megközelítőleg hatszázmilliárd forint értékben.

– A nemzetközi megoldások alapján kijelenthető, hogy egyedülálló lépésről van szó. Nem tudunk ugyanis még egy olyan országról, ahol a válságból kilábalóban egy egész évi személyi jövedelemadót visszaadnának a gyermeket nevelő családoknak

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója. Honyek Péter szerint leginkább az Egyesült Államok gyakorlata állítható párhuzamba a tervezett hazai lépéssel.

Amerikában márciusban született döntés arról, hogy a gyermekek után járó családi adókedvezmény – kizárólag 2021-re – a korábbi fejenként kétezer dolláros összegről háromezer dollárra (nagyjából 870 ezer forintnak megfelelő összegre), öt évnél fiatalabb gyermekek esetén 3600 dollárra (körülbelül egymillió forintra) növelik.

Együtt a család. Fejenként átlagosan négyszázezer forintot hozhat a konyhára a tervezett szja-visszatérítés. Fotó: Havran Zoltán

– További hasonlóság az egyesült államokbeli megoldással, hogy ott 2021. július és december közötti időszakban ennek a családi adókedvezménynek az ötven százalékát az amerikai adóhatóság előre kiutalja a családoknak. Így az amerikai szülők már 2021 második felében elkölthetik ezt az összeget, és nem kell arra a bevallásuk benyújtásáig ­várniuk – magyarázta Honyek Péter, aki az eddig elhangzottakból arra következtet, hogy a jövő év elején gyorsan dolgozik majd a magyar adóhatóság is. – Az Egyesült Államokban jövedelemkorláthoz kötött a családi adókedvezmény, efféle határ az új magyar intézkedés tervei között is szerepel – jegyezte meg, majd megemlítette:

az szja-visszatérítés a magyar adóügyi gyakorlatban is újszerű megoldásnak minősül.