Természetközeli élményeket keresnek az aktív utazók

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban zajlik a levendula hetek programsorozat, míg a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban a szentjánosbogár-rajzásé a főszerep.

Magyar Nemzet
2021. 06. 25. 7:10
null
Fióka, de nem kicsi Forrás: Varga Júlia/BfNPI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az év a nemzeti parkoké, ahol a fejlesztési projektekből mintegy harminc beruházást adnak át országszerte, együttesen 8,7 milliárd forint értékben. Erről az új kiállítótérrel, többnyelvű információs táblákkal, árnyékolt játszótérrel, asztalokkal, pihenőpadokkal, védőkorláttal és tereplépcsőkkel fejlesztett, részben akadálymentesített Hegyestű geológiai bemutatóhely átadásán esett szó a héten a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén.

Több tucat fejlesztési projekt zajlik a nemzeti parkokban Fotó: BAON

A nemzeti park jelenleg 44 létesítménnyel várja a látogatókat, de még a nyár és az ősz folyamán három új látogatóközponttal bővül a Balaton-felvidéki kínálat.

Az Agrárminisztérium közölte: a hazai nemzeti parkokban zajló

fejlesztéseknek köszönhetően javul a természeti környezet állapota, amely feltétele a versenyképességnek, a fennmaradásnak.

Mivel a lakosság körében nő az igény az aktív kikapcsolódásra, a parkfenntartó igazgatóságok infrastrukturális hálózatát ehhez igazítják a beruházásokkal.

A nagyközönség például már birtokba vehette a felújított kápolnapusztai bivalyrezervátum látogatóközpontját, a megújított salföldi majort és a mecseki Jakab-hegyen álló, felújított Új templom turistapihenőt. Jelenleg több mint száz projekt megvalósítása zajlik, például számos bemutatóhely környezete megszépül, és több helyütt új kiállítások, tanösvények létesülnek. Emellett országszerte folyamatosan nyílnak meg a lehetőségek annak érdekében, hogy a kerekesszékes vendégek, az idősek vagy akár a babakocsival érkezők is ugyanúgy felfedezhessék az ország egyedülálló látnivalóit.

Fekete magyar racka juhok a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság állattartó telepén. Közel a természethez MTI Fotó: Varga György

A Magyarországon zajló fejlesztéseknek köszönhetően megújulnak a hazai attrakciók és a szálláshelykínálat, hiszen az a cél, hogy a pandémia után frissített turisztikai kínálattal várják az érdeklődőket. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint

minden esély megvan arra, hogy az idei szezon a tavalyihoz hasonló vagy akár még annál is sikeresebb legyen.

Eddig júliusra kétmillió, augusztusra pedig 1,6 millió vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a belföldi turizmusban.

A Balaton Felvidéki Nemzeti Park csopaki igazgatósága egy 110 éves épületben működik
Fotó: Szücs Ildikó

A nemzeti parkok igazgatóságai több különleges programmal is várják a turistákat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban zajlik a levendula hetek programsorozat, míg a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban a következő napokban a szentjánosbogár-rajzásé lesz a főszerep. A nyári-őszi időszakban olyan népszerű rendezvényeket is megrendeznek, mint a magyar pásztorkutyák terelőversenye, a kardoskúti Fehér-tó napja, a dömösi zöld forgatag és az őrségi tökfesztivál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.