A Fit for 55 után 55 perccel

Korábban soha nem látott piaci reakció követte a Fit for 55 csomag bejelentését. A hírek mind gyorsabb feldolgozása egyre jobban rángatja az árakat.

2021. 07. 31. 7:44
null
(FILES) This file photo taken on January 24, 2019 at Lavau-sur-Loire, western France, shows the sun rising over the French energy giant EDF coal-fired power plant of Cordemais. - France will continue to operate a coal-fired power plant until 2024 instead of 2022 the government and EDF announced on July 8, 2021. (Photo by LOIC VENANCE / AFP) Fotó: Loic Venance Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban soha nem látott piaci reakció követte a Fit for 55 csomag bejelentését – hívta fel elemzésében a figyelmet a közép-európai gáztőzsde, a CEEGEX (Central European Gas Exchange) blogja, a Sharkspread. Az Euró­pai Bizottság új, még nem elfogadott klímavédelmi javaslata – amelyet több ország, így hazánk kormánya is élesen bírált – már a bemutatás előtt kiszivárgott, emiatt a szén-dioxid tonnánkénti ára egészen 58 euróig ért el, majd 51 euróra zuhant néhány órán belül.

Akár a spekulatív kereskedőkre is lehetne fogni mindezt, ugyanakkor inkább a hírek feldolgozásának sebessége számít igazán. Ez különösen igaz volt július 14-én, amikor 14 óra 20 perckor az Európai Bizottság ismertette a Fit for 55 csomagot. Ezután az árak 53 euróról 55,5-re ugrottak mindössze két perc alatt. A bejelentés részleteinek feldolgozása után a piac megkezdte a korrekciót, majd le is fordult, és egészen 52 euróig zuhant. Az egész folyamat mindössze 55 perc alatt lezajlott.

Az 55 perces hírfeldolgozás július 14-ét a legvolatilisebb napok közé emelte, ezt a napot csupán a medvepiacra jellemző szabadesések (amikor tartósan, legalább húsz százalékkal esnek az árak legalább két hónap alatt) előzik meg a Sharkspread szerint. Megemlítették azt is, hogy néhány kivételtől eltekintve a volatilis kereskedési napok többsége 2021 első felébe esik.

Felbolydult a karbonkvóta-piac, a szénerőművek egyre többet fizethetnek
Fotó: Loic Venance / AFP

A szén-dioxid-piacon túl tekintve látható volt, hogy a villamosenergia- és a földgázpiacok is lekövették a karbonkvóta bikapiaci pillanatait, hogy aztán az árak együtt zuhanjanak. Közelebbről megvizsgálva elmondható, hogy az augusztus 21-i lekötésű hollandiai tőzsdén a gáz ára néhány másodpercen belül követte le a szén-dioxid áresését, míg a német zsinóráram (a folyamatosan termelő erőművek terméke) határidős ára ennél kissé késleltetettebben mozgott a karbonárral.

Az elmúlt hónapok egyébként is jelentős volatilitást hoztak az árupiacokra, aminek fő oka a Fit for 55-ban foglalt európai emissziós rendszer (ETS) reformja, az azzal kapcsolatos várakozások.

Eközben az algoritmus alapú kereskedés is mind nagyobb teret hódít, különösképp a likvid piacokon.

Ma már akár kulcsszavakra is képesek reagálni bizonyos algoritmusok, ami után a meglóduló piac újabb ajánlatokat élesíthet be.

A július 14-i kereskedés megmutatta, hogy az árupiacok mennyire össze vannak kapcsolódva, továbbá jelentősen gyorsabban hajtják a piaci mozgásokat a hírek és az algoritmusok, mint korábban valaha. Az is biztos a blog szerint, hogy a karbonpiac nemcsak a nyugat-európai villamosenergia- és földgázpiacokat mozgatja, hanem a CEEGEX-et, a magyar áramtőzsdét; HUPX-et és HUDEX energiatőzsdét is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.