A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A kormány hallja a cégek hangját

Hatalmas a magyar vállalkozások igénye a beruházások megvalósítására. A kormány emiatt az uniós pályázatok terén is változtatott: a cél az, hogy a pénz olyan cégekhez kerüljön, amelyek ezzel erősítik a versenyképességüket és így magasabb béreket is tudnak adni a munkavállalóiknak. – Az ­uniós pénz nem szociális támogatás, azoknak jár, akik jól teljesítenek, azért, hogy még jobbak legyenek – mondta lapunknak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

2021. 07. 17. 7:44
Essősy Zsombor Fotó: Simon Moricz-Sabjan Forrás: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent az új hétéves uniós költségvetési ciklus első pályázati kiírása a héten. Magyarország pénzügyi kerete mintegy 10,8 ezermil­liárd forint. A kormány az első körben 130 milliárd forintot tett elérhetővé a vállalkozásoknak technológiaváltás finanszírozására, elősegítendő a beruházások megvalósítását és a cégek versenyképességének erősítését. A pályázat megjelenését követő néhány percben azonban pillanatok alatt kimerült a keret. Sokan úgy érezték: bár hónapokig készültek rá, nem tudtak élni a lehetőséggel.

– A vállalkozások beruházási igényének mértéke mindenkit meglepett. Az informatikai rendszer sem bírta a terhelést, olyan sokan jelentkeztek a pénzért. Ami viszont nagyon jó hír, hogy ezt a problémát a kormány érzékelte és lépett – mondta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.

Essősy Zsombor: A jó teljesítményért jár a pénz
Fotó: Világgazdaság/Móricz Sabján Simon

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban szintén jelezte a minap: soha nem látott mennyiségű beruházástámogatási igény érkezett a vállalkozásoktól. Ezért a kormány úgy döntött, hogy három lépést tesz: minden pályázatot befogad, amely a határidő kezdetéig elkészült, és lezárt formában benyújtásra várt. A második, hogy a keretre ráemelik azt az újabb százmil­liárd forintot, ami a pályázati konstrukció második és harmadik szakaszában állt volna rendelkezésre. A harmadik lépés azt jelenti, hogy az összes vállalkozást, vagyis az összes pályázatot sorba rendezik pontszám szerint, így a legversenyképesebbekhez jut el a pénz.

György László: A cél a versenyképesség növelése
Fotó: Mirkó István

– Hónapokat készültek a cégek a támogatások lehívására, ezért szükséges intézkedést hozott a kormány. Objektíven, pontozás alapján teszik a projekteket most rangsorba, így a forrás olyan helyre jut, amellyel az egész gazdaság jól jár. Így lehet felhasználni a leghatékonyabb módon a lehívható pénzeket. Mindez nem jelenti azt, hogy mindenki nyerni fog, de miután a keretet a kormány megduplázta és racionális szempontok szerint ítéli oda a támogatásokat, ez mindenképpen előremutató lépés, amellyel mindenki jól jár – magyarázta Essősy Zsombor.

A szakértő megerősítette: Megdöbbentően sok cég készül beruházásra, tavaly és az idén is több ezer hazai vállalat készített elő százmilliós fejlesztéseket. Mindezt egy válság időszakában.

Ezekkel a pályázatokkal a társaságok nagyobb nyereséget tudnak termelni, amelynek segítségével a béreket is emelhetik. Magyarán: bíznak a jövőben, optimistán tekintenek a következő időszakra.

– Ráadásul ez egy olyan pályázat, amelyen szinte minden cég részt vehet, mindegy, milyen tevékenységet folytat. Olyan fejlesztések előtt nyílhat meg az út, amelyek a vállalkozások versenyképességét erősítik. Ezért a kormány nagyon fontos döntést hozott azzal, hogy időben változtatott – emelte ki Essősy Zsombor. A szakértő megjegyezte azt is, hogy azoknak a cégeknek sem érdemes ­elkeseredniük, amelyek nem nyernek. Most indult a hétéves pályázati ciklus, még rengeteg kiírás lesz, amelyekkel érdemes élni. Ha szükséges, akkor át kell alakítani a terveket, és olyan elképzelésekkel kell előállni, amelyek valóban a versenyképesség erősítését szolgálják. – Az uniós pénz nem szociális támogatás, azoknak jár, akik jól teljesítenek, azért, hogy még jobbak legyenek. Ez szolgálja az ország érdekét – tette hozzá Essősy Zsombor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.