Járvány előtti szinten a termék-külkereskedelmi többlet

Májusban közel 100 millió eurós többlet keletkezett a termék-külkereskedelmi forgalomban. Az első öt hónap többlete már magasabb volt, mint 2019-ben.

Fellegi Tamás Péter
2021. 07. 09. 17:44
null
Egy övezet, egy út, Rail Cargo Terminal - BILK ről útnak indul az első közép európai árúkkal megrakott konténervonat Kínába, Kína, gazdaság, konténer, szállítás, selyemút, vasút, vonat, konténer Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén májusban az export értéke 9,397 milliárd euró volt, míg az importé 9,3 milliárd: így adódott a 97 milliós többlet. Mind az export, mind az import értéke 38 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, ami óriási növekedés, de ez abból adódik, hogy tavaly a járvány első szakaszában igen erősen visszaesett nemcsak a külkereskedelem, de az egész gazdaság is. Ugyanakkor ha a járvány előtti év, 2019 májusával hasonlítjuk össze az adatot, azt láthatjuk, hogy az export euróértéke 1,2 százalékkal alacsonyabb, az importé 4,3 százalékkal magasabb volt, vagyis a külkereskedelem szerkezete kissé módosult, de volumene összességében már

elérte, sőt meg is haladta a járvány előtti szintet az adott hónapban.

A kivitel 77 százaléka irányult az Európai Unió országaiba, miközben a behozatal 71 százaléka származott onnan.

Ami az év első öt hónapjának összesített adatát illeti: a termék-külkereskedelem exportja 48,791 milliárd euró volt, ami 21 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest, míg az import értéke 45,767 milliárd eurót tett ki. A kettő egyenlege, az exporttöbblet így több mint hárommilliárd euró, míg tavaly csak 1,65 milliárd volt, ez 82 százalékos növekedés. Az első öthavi többlet a 2019-es, 2,5 milliárd eurós értéket is jócskán meghaladja, és közelíti a 2018-as értéket. Az első öt hónap adatai alapján így az látszik, hogy

visszatért a korábbi évekre jellemző jelentős exporttöbblet,

persze a folyamat akkor tekinthető igazán megerősítettnek, ha az év egészét tekintve is hasonló adatok látnak napvilágot.

A kedvező folyamatok már tavaly ősszel is mutatkoztak, miután szeptember és november között a termék-külkereskedelmi exporttöbblet minden hónapban meghaladta a 800 millió eurót, sőt szeptemberben magasan egymilliárd fölött volt. Ilyen erős adatokat több hónapon keresztül ezt megelőzően csak 2017 első felében láthattunk, amikor még az európai konjunktúra is erős volt a gyors magyar gazdasági növekedés mellett. A mostani kedvező adatokhoz az is hozzájárulhatott, hogy az elmúlt évek jelentős beruházásai elkészültek, termőre fordultak, és nem kis részük exportra termel. A magyar gazdaság exportorientált, ezért a folyamat kedvező a gazdasági növekedés szempontjából, és a tartósan magas exporttöbblet akár a forint erősödéséhez is vezethet, így az árfolyamból is teljesen kiárazódhat a járvány hatása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.