Könyvek milliói kerülnek a felhőbe

Az országos könyvtári platform gyors és biztonságos hozzáférést nyújt a teljes könyvtári állomány digitális eléréséhez és a hosszú távú tárolásához.

Magyar Nemzet
2021. 07. 08. 13:32
Takács Dóra;
A könyvtárak népszerűek a fiatalok körében Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) az idei második negyedévben elindította azt a felhőalapú informatikai alkalmazást, amely az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) állományát digitalizált formában tárolja és elérhetővé teszi.

Az országos könyvtári platform infrastruktúra és alkalmazás gyors és biztonságos hozzáférést nyújt a teljes könyvtári állomány digitális eléréséhez és a hosszú távú tárolásához.

A felhőalapú technológiára épülő informatikai infrastruktúra és integrált alkalmazás az OSZK által őrzött értékek digitalizációját mindenki számára elérhetővé teszi, és egyúttal a több mint hetven széttagozott könyvtári alrendszer adatait integrálja.

Az OSZK és a KIFÜ konzorciumában megvalósuló projekt részeként fokozatosan elérhetővé, olvashatóvá és kereshetővé, valamint kutathatóvá vált az OSZK által őrzött és fenntartott mintegy tízmillió dokumentumból álló, folyamatosan növekvő kulturális vagyon.

Aki nem tud helyben böngészni, otthonról is megteheti
Fotó: MTI/Balázs Attila

A csaknem tízmilliárd forint összköltségvetésű projekt keretében létrejött Digitalizáló Központ speciális infrastruktúrája a különböző méretű, állapotú, fajtájú kiadványok és egyéb dokumentumok részben automatizált szkennelését és szükség esetén az olvashatóságának javítását is lehetővé teszi, így

az akár több száz éves könyvek is eredeti állapotukhoz hasonló digitális formában maradhatnak fenn.

A KIFÜ által üzemeltetett országos könyvtári platform magas szolgáltatási biztonságú infokommunikációs technológiára épül, amely georedundásan (geológiailag, fizikálisan egymástól különválasztott adattárolókon, szervereken működő egységes szinkronizált informatikai rendszer) biztosítja a dokumentumok állandó elérhetőségét. A jelenleg legmodernebb technológiát alkalmazó 22 ezer terabyte kapacitású tároló akár 23 millió könyv online elérését is lehetővé teszi.

– A Közgyűjteményi digitalizálási stratégia megállapította, hogy az OSZK-nak digitalizálnia kell az általa őrzött kulturális vagyont, egyúttal azt elérhetővé, kutathatóvá kell tennie a széles felhasználói közösségnek. Az országos könyvtári platform fejlesztése lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország összes könyvtárának dokumentumai egységes rendszeren keresztül folyamatosan elérhetőek, kereshetők és olvashatóak legyenek. Nem kell a felhasználóknak, olvasóknak felkeresniük az adott dokumentumot őrző könyvtárat, hiszen a KIFÜ által fejlesztett OSZK rendszerén keresztül, online módon elérhetővé válik az összes állomány – mondta Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.