időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Most a Balaton legjobb borát és strandételét keresik

Gulyás J. Attila
2021.07.07. 18:14
Most a Balaton legjobb borát és strandételét keresik

Ha a balatoni szállás megvan, akkor már csak az kérdés, melyik strandbüfénél fogyasszuk el az ebédet, az esti séta közben melyik fagylaltozónál méressük tele a tölcsért és hogy a bőséges italkínálatból melyiket válasszuk.

Csúcsra jár ezekben a hetekben a balatoni gasztronómiai kereslet és kínálat, de néhány napot még várni kell az Év balatoni bora és az Év balatoni strandétele eredményhirdetésére. A Balatoni Szövetségnek a régió legjobb borára kiírt versenyében a zsűri már döntött, de a borkedvelők csak a július 8-i eredményhirdetésen tudhatják meg, hogy melyik a régió legízletesebb fehér-, vörös-, rozé-, desszert- és habzóbora.

A Balaton legjobb strandételéért folyó versenyt idén is a Balatoni Kör tartja kézben. Kiírásuk a hét elején jutott el a potenciális versenyzőkhöz és a sajtóhoz. Ebben azt olvashatjuk, hogy az idei legjobb étel legyen egészséges, jó minőségű, helyi vagy környékbeli alapanyagokból készülő, egyszerű, nyárias, gyorsbüfékben is elkészíthető, elvitelre alkalmas, és neve szerepeljen a büfé elé kifüggesztett táblán vagy a vendéglő étlapján. A Balatoni Kör augusztus 4-én teszi közzé, hogy melyik tóparti étterem vagy büfé büszkélkedhet a legjobb strandétel címmel. A gasztroforradalom élcsapatának tartott egyesület lapunkhoz eljuttatott közleménye ugyanakkor arra is kitér, hogy „klasszikus” strandételekkel, többek közt lángossal, hamburgerrel, palacsintával, hot doggal is lehet nevezni, ám ezek csak akkor lehetnek nyerők, ha újragondolt formában és ízzel kerülnek a zsűri elé.

Már korábban is volt gasztronómiai mustra a Balatonnál: a Balatoni Turizmusszövetség a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozó Mézesem nevű kézműves fagyiját érdemesítette a Balaton idei legjobb fagylaltja címre.

A mindenkit foglalkoztató kérdés: a fagylalt ára

Idén nyáron is a fagylalt, pontosabban annak ára tematizálja a közbeszédet a Balatonnál – erősítették meg tapasztalatainkat a LikeBalaton munkatársai. A tó körüli fagylaltmustrájuk során azt találták: a Balaton déli partján 250 és 400 forintért mérnek egy adag fagyit, az északi oldalon viszont 470 forintot is elkérnek érte. Szintén az északi parton találtak egy olyan jó nevű cukrászdát, ahol egy gombóc tölcséres és két gombóc, sétálópohárba rakott fagylaltért 1460 forintot számoltak fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.