időjárás 19°C Orbán 2022. május 25.
logo

Soha ennyi e-buszt nem szerzett még be Magyarország

Magyar Nemzet
2021.07.30. 09:51
Soha ennyi e-buszt nem szerzett még be Magyarország

– Megszületett a döntés a Zöldbusz program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A lépés nyomán hazánkban új korszak nyílik a zöldközlekedésben, hiszen több nagyváros buszállományának összetétele alakul át – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett

a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a városi életminőség javításához is hozzájárul.

A tárca felidézte, hogy a Klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként, 2020 novemberében elindított pályázati felhívás keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai nyújthattak be pályázatot önjáró trolibuszok, elektromos autóbuszok beszerzésére, valamint töltőinfrastruktúra kialakításának támogatására az ITM által felügyelt Zöld Busz Projektirodához.

– A nagy érdeklődésnek köszönhetően a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így

a Zöldbusz program projektirányító bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött és jóváhagyta a beérkezett, összesen 18,37 milliárd forintnyi igényt – emelte ki az államtitkár.

A kedvezményezett városoknak és közszolgáltatóknak a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban megkezdődik, így 123 elektromos autóbusz és négy önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben. Emellett hamarosan új pályázat nyílik, amely a Zöldbusz program még több városra való kiterjesztésére biztosít lehetőséget.