Spanyol erőművi céget vett a MET-csoport

A MET kulcsszerepet vállalna az energiaátmenetben, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól vezet a szén-dioxid-mentes világba.

Magyar Nemzet
2021. 07. 28. 16:38
Commissioning of the new combined-cycle gas turbine power plant
03 June 2020, Berlin: Under conditions imposed in the context of the fight against the corona pandemic, invited guests will take part in the commissioning of the new combined cycle gas turbine power plant (CCGT) at the Marzahn thermal power plant. Photo: Wolfgang Kumm/dpa (Photo by WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Wolfgang Kumm Forrás: DPA Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci központú MET-csoport megvásárolta az Arendals Fossekompanitól annak százszázalékos részesedését a Cogen Energia España spanyolországi vállalatban. A spanyol cég a kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) végez integrált szolgáltatásokat, harmincéves tapasztalattal rendelkezik. A részvényadásvételi szerződést július 28-án írták alá az oslói tőzsdén jegyzett Arendals Fossekompani (AFK ASA) norvég holdingtársasággal.

A Cogen Energia Españanak három fő üzletága van. Egyfelől öt saját CHP-erőművet üzemeltet, összesen 75 MW beépített kapacitással. Emellett eszközöket bérel, illetve üzemeltetési- és karbantartási szolgáltatásokat nyújt harmadik feleknek. A harmadik üzletág villamosenergia-piaci szolgáltatásokkal foglalkozik. Az erőművek évi hatszáz GWh villamosenergiát termelnek, további négyszáz GWh hőtermeléssel.

A kiegyenlítő és rugalmas energiatermelés különösen fontossá vált az európai villamosenergia-piacokon, mivel folyamatosan növekszik a hálózatokba betáplált, megújuló energiaforrásból származó áram mennyisége, ez pedig egyre nehezebbé teszi az áramellátás és a kereslet összehangolását. Az olyan technológiák, mint a CHP vagy a CCGT (kombinált ciklusú gázturbina) flexibilis és hatékony megoldások, amelyek segítenek az elektromos hálózat egyensúlyban tartásában.

Ez a tranzakció a MET első jelentős beruházása a spanyol CHP-piacon. A MET szakértelme a földgáz-kereskedelemben és a földgázalapú energiatermelésben lehetővé teszi, hogy kulcsszerepet vállaljon az energiaátmenetben, amely a fosszilis tüzelőanyagoktól vezet a szén-dioxid-mentes világba. – A rugalmassági eszközök elengedhetetlen részei vállalatunk integrált stratégiájának, amely támogatni kívánja a globális energiaátmenetet. Olyan befektetési célpontokat vizsgálunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hatékonyan tudjuk működtetni, szinergiákat teremtve a gáz- és árampiacokon már meglévő pozícióinkkal. A rugalmassági eszközöknél a MET elsősorban Spanyolországban, Olaszországban és a német piacon tervez további akvizíciókat – jelentette ki Johannes Niemetz, a MET pénzügyi igazgatója a tranzakció kapcsán.

A svájci központú MET-csoport európai integrált energiavállalat tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra is. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 25 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2020-ban 11,2 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 71 milliárd köbméter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.