időjárás 24°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Üres polcokhoz vezetett a balatoni munkaerőhiány

Gulyás J. Attila
2021.07.13. 08:55
Üres polcokhoz vezetett a balatoni munkaerőhiány

Panaszkodnak a balatoni üzletekben vásárlók: előfordul, hogy a nyitás után egy órával még nincs olcsó tej a polcokon, üres a fürtös paradicsomos rekesz, és van, hogy szombat este már csak egyféle enyhén szénsavas vagy szénszavas ásványvizet talál a vevő. Ez van, mondják az állandó dolgozók, a boltvezetők pedig a munkaerőhiányra hivatkoznak. – Megjön a kamion, de nincs, aki lepakolna róla, a szükségesnél kevesebb az árufeltöltő – magyarázta lapunknak az egyik Spar áruház boltvezetője. Kevesen vannak, de nem igényelnek a kisebb forgalmú üzletekből áthelyezett dolgozót egy másik üzlet vezetője szerint. – Ha kell, vállaljuk a túlmunkát, összeszedjük magunkat. Három gyerekem közül a hatévessel hetek óta nem találkozom, mert hajnalban jövök, késő este megyek haza. Nekem is be kell állnom rakodónak, árufeltöltőnek, miközben ott van a rendelésekkel kapcsolatos irodai munka – panaszolta.

Kérdésünkre, hogy a diákmunkaerő sem segíti-e a gondok megoldását, azt válaszolta, hogy romlik a szezonmunkás fiatalok munkamorálja. – Ők akarják megmondani, hogy mikor dolgozzanak. A hétvégét nem vállalják, mert akkor vannak a bulik. Ez egyrészt érhető, de az már nem megy, hogy az állandó dolgozókénál többet kereső, szezonmunkás fiatalok diktáljanak – tette hozzá a boltvezető.

Az árufeltöltők nem tudják követni a vásárlás sebességét
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Nem diktálnak, inkább azt mondanám, önérzetesebbek, mint korábban. Elvárják, hogy az üzletvezető felnőttként kezelje őket. Ez nyilvánvalóan a munkaidő-beosztásukra is vonatkozik – fogalmazott a Melo-Diák Iskolaszövetkezet siófoki kirendeltségének vezetője. – Idén nyáron az elmúlt évekénél kétszer több diák dolgozik a Balatonnál, így az esetleges konfliktusoknak az is oka lehet, hogy kevés a szezonális diákszálló, sok a bejáró fiatal, ami nyilvánvalóan a munkaidő-beosztásukat is megnehezíti – tette hozzá Demkó Tibor.

– Sajnos az utóbbi hetekben általánossá vált az országban a munkaerőhiány, ami vállalatunk egyes áruházait is érinti. A balatoni üzleteinknél jelentkező hiányt a környező települések és a megyeszékhely üzleteiből való ideiglenes átirányítással igyekszünk megszüntetni – mondta a Magyar Nemzetnek a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője. – Azt szeretnénk, hogy egyetlen olyan időpont se legyen, amikor a vásárló nem találja meg azt a terméket, amire szüksége van – tette hozzá Maczelka Márk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.