időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Tavaly veszteséget termelt a Tesco

Thurzó Katalin
2021.07.30. 22:22
Tavaly veszteséget termelt a Tesco

Pénteken késő este közzétette a magyarországi Tesco áruházlánc a február végén zárult 2020/2021-es üzleti évében elért eredményeit, amely meglepheti az iparági elemzőket és a versenytársakat. Míg az összes többi, hazánkban működő nemzetközi áruházlánc a pandémia ellenére nyereséges évet tudhat maga mögött, a Tesco mérlege veszteséget mutat.

Július utolsó munkanapján nyilvánossá vált a magyarországi kiskereskedelemben negyed évszázada meghatározó multinacionális szereplő, a Tesco 2021-es beszámolója az áruházlánc 2020. március 1. napjától 2021. február 28. napjáig tartó üzleti évének gazdálkodásáról, annak eredményességéről, amely a koronavírus-járvány kirobbanása utáni időszakot fedi le.

A nyilvános pénzügyi beszámoló szerint

az éves mérleg főösszeget 346,787 milliárd forintban, míg az adózott eredményt 1,574 milliárd forint veszteségben állapították meg

a Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél, amelynek elfogadásáról július 28.-án közgyűlésen szavaztak a részvényesek.

Bár az ágazat nem sérült, a harmadik legerősebb áruházlánc eredményessége nagyot zuhant Fotó: Magyar Nemzet

Ez azt jelenti, hogy miközben a kiskereskedelmi ágazat tartotta magát a bezárásokkal, korlátozásokkal járó pandémiás helyzetben, és valamennyi nagy piaci szereplő nyereségesen zárta az évet, a Tesco egyedüliként az üzleti eredményt negatívba fordította.

A beszámolóból az is kiderül, hogy a közgyűlés elnöke tájékoztatta a megjelenteket, miszerint

a részvénytársaság igazgatóság 30 milliárd forint osztalék fizetésére tett javaslatot.

Emellett a közgyűlésen a társaság struktúrájában bekövetkezett változások miatt igazgatósági tagok cseréjéről is döntöttek.

Kivonul-e a Tesco Magyarországról?

A szombaton megjelenő Magyar Nemzetben a Tesco Globál Áruházak Zrt. vezérigazgatója, Pálinkás Zsolt exkluzív interjúban ismerteti az elmúlt évek kereskedelmi tapasztalatait, a friss üzleti eredmény hátterét, valamint az áruházlánc jövőbeni magyarországi terveit.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.